Start EUROPAfest 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-europafest-2016/

Între 12 şi 21 mai fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureştiul şi Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenţionale.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2016

Sub sloganul “It’s all about live quality music !” în 2016 festivalul sărbătorește 23 de ani de muzică bună prin zece evenimente majore. EUROPAfest a primit in 2015 titulatura de festival EFFE – Europe’s Finest Festivals, iar de 11 ani se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale. Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro

 
Festivalul debutează pe 12 mai prin 2 concerte Opening Gala EUROPAfest derulate în orașe diferite. În București, pe scena Teatrului Odeon, de la 20:00 vom sărbători deschiderea ediției no. 23 pe acorduri de jazz și blues alături de duetul FAR FROM CAROLINA | UK, SUA, care îl include pe Terry Lees, UK National Guitarist of the Year și de DAN PAPIRANY BAND, cu muzicieni care au venit tocmai din Australia și Noua Zeelanda. La Sala Thalia din Sibiu va evolua, începând cu ora 19:00, EKATERINA VALIULINA / Rusia, Elveția – vioară, laureată EUROPAfest 2015, alături de Orchestra Filarmonicii din Sibiu sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.

 
Între 14 și 21 mai Capitala va fi animată de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va găzdui începând cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe care vor aduce publicului din România ultimele tendințe de pe scenele de jazz din SUA, Canada, Europa, America de Sud și Asia. Timp de o săptămâna, spectatorii se vor delecta cu momente interpretative unice, ce abundă de originalitate şi nonconformism, în compania a 25 de trupe cu artiști din 26 de țări. Biletul e 30 lei și se poate achiziționa de la Sala Teatrelli sau din rețeaua eventim.ro.

 
EUROPAfest îmbraca primăvara și în fundalul muzical al pianului. Între 15 și 21 mai are loc cea de-a 23-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianişti din 35 de ţări vor transforma Bucureştiul într-un oraş de poveste, în care virtuozitatea, talentul şi rafinamentul se vor întrece în interpretări de excepție în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii și studenții au accesul liber în limita locurilor disponibile.

 
Între 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. În fiecare seară, de la 20:00, spațiul neconvențional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord găzduiește muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de bună dispoziţie şi poftă de viaţă, iar ritmurile ce oscilează între relaxant şi antrenant îţi vor acapara simţurile, pentru o terapie de muzică bună. Intrarea la un concert e 39 lei și include o băutură la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.

 
La Sibiu vor avea loc concerte simfonice desfășurate pe scena Sălii Thalia, în perioada 12-20 mai. Evenimentul de vârf este Best World Pianists în care vor evolua cei mai buni pianiști din concurs alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galați.
Între 17 și 20 mai sunt organizate master-classes și workshopuri pentru pian și jazz, cel mai așteptat fiind cel condus de artista americancă Jane Solose.

 

Festivalul se încheie pe 21 mai cu Gala EUROPAfest care celebrează într-o atmosferă plină de emoţie şi entuziasm excelenţa muzicală. Evoluează cele mai bune trupe şi cei mai buni pianiști, iar publicul va avea ocazia să afle cine sunt câștigătorii celor două concursuri. Cu aceeași ocazie va fi decernată Diploma de Excelență din partea Casei Regale.

INFO
Mai multe informatii pe   www.europafest.ro

Facebook: www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest

12
/10
/15

Festivalul George Enescu a tras cortina de final luna trecută, pe 20 septembrie. A fost un tur de forţă pentru melomani şi specialişti în ediţia 22, cu tot atâtea zile, 22, de concerte unu şi unu.

12
/10
/15

Vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00, ALEXANDRU TOMESCU - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio. Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

10
/10
/15

Pentru a şaptea oară, Stagiunea de marţi seara deschide un nou sezon. Înainte de a pleca din nou la Viena, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu va susţine marţi, 13 octombrie, ora 19, un recital în Sala mică a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de Beethpoven, Prokofiev, Ceaikovski şi Liszt.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.