Start EUROPAfest 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-europafest-2016/

Între 12 şi 21 mai fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureştiul şi Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenţionale.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2016

Sub sloganul “It’s all about live quality music !” în 2016 festivalul sărbătorește 23 de ani de muzică bună prin zece evenimente majore. EUROPAfest a primit in 2015 titulatura de festival EFFE – Europe’s Finest Festivals, iar de 11 ani se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale. Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro

 
Festivalul debutează pe 12 mai prin 2 concerte Opening Gala EUROPAfest derulate în orașe diferite. În București, pe scena Teatrului Odeon, de la 20:00 vom sărbători deschiderea ediției no. 23 pe acorduri de jazz și blues alături de duetul FAR FROM CAROLINA | UK, SUA, care îl include pe Terry Lees, UK National Guitarist of the Year și de DAN PAPIRANY BAND, cu muzicieni care au venit tocmai din Australia și Noua Zeelanda. La Sala Thalia din Sibiu va evolua, începând cu ora 19:00, EKATERINA VALIULINA / Rusia, Elveția – vioară, laureată EUROPAfest 2015, alături de Orchestra Filarmonicii din Sibiu sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore.

 
Între 14 și 21 mai Capitala va fi animată de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va găzdui începând cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe care vor aduce publicului din România ultimele tendințe de pe scenele de jazz din SUA, Canada, Europa, America de Sud și Asia. Timp de o săptămâna, spectatorii se vor delecta cu momente interpretative unice, ce abundă de originalitate şi nonconformism, în compania a 25 de trupe cu artiști din 26 de țări. Biletul e 30 lei și se poate achiziționa de la Sala Teatrelli sau din rețeaua eventim.ro.

 
EUROPAfest îmbraca primăvara și în fundalul muzical al pianului. Între 15 și 21 mai are loc cea de-a 23-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianişti din 35 de ţări vor transforma Bucureştiul într-un oraş de poveste, în care virtuozitatea, talentul şi rafinamentul se vor întrece în interpretări de excepție în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii și studenții au accesul liber în limita locurilor disponibile.

 
Între 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. În fiecare seară, de la 20:00, spațiul neconvențional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord găzduiește muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de bună dispoziţie şi poftă de viaţă, iar ritmurile ce oscilează între relaxant şi antrenant îţi vor acapara simţurile, pentru o terapie de muzică bună. Intrarea la un concert e 39 lei și include o băutură la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.

 
La Sibiu vor avea loc concerte simfonice desfășurate pe scena Sălii Thalia, în perioada 12-20 mai. Evenimentul de vârf este Best World Pianists în care vor evolua cei mai buni pianiști din concurs alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galați.
Între 17 și 20 mai sunt organizate master-classes și workshopuri pentru pian și jazz, cel mai așteptat fiind cel condus de artista americancă Jane Solose.

 

Festivalul se încheie pe 21 mai cu Gala EUROPAfest care celebrează într-o atmosferă plină de emoţie şi entuziasm excelenţa muzicală. Evoluează cele mai bune trupe şi cei mai buni pianiști, iar publicul va avea ocazia să afle cine sunt câștigătorii celor două concursuri. Cu aceeași ocazie va fi decernată Diploma de Excelență din partea Casei Regale.

INFO
Mai multe informatii pe   www.europafest.ro

Facebook: www.facebook.com/EUROPAfest.Bucharest

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu