Start înscrieri la Concursul Internațional Jazz in the Park
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-inscrieri-la-concursul-international-jazz-in-the-park/

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediţie a Concursului Internaţional Jazz in the Park, competiţie dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani şi servicii, plus şansa de a cânta la alte evenimente şi festivaluri din România şi din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2018

Concursul va avea loc la Cluj, în cadrul festivalului Jazz in the Park, în weekendul 22-24 iunie 2018, când formațiile finaliste vor cânta în fața unui public format din mii de persoane și în fața juriului internațional care va desemna cei mai buni muzicieni.

Competiția își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea, iar pe cele mai bune dintre ele să le susțină în activitatea lor artistică și să le dea ocazia să cânte în cadrul unui concurs festival dotat cu premii substanțiale.

Încet-încet, concursul Jazz in the Park a devenit una din cele mai importante și interesante componente din festival. Tocmai de aceea am decis ca în acest an să organizăm concursul în weekend. Ne așteptăm la trupe variante, din toate colțurile lumii, dar și la un public foarte numeros. Plaja din cartierul Grigorescu a devenit spațiu consacrat pentru acest concurs. Cred că cel mai important lucru pe care îl realizăm cu acest proiect este că dăm șansa trupelor să cânte într-o atmosferă de festival, în aer liber, în fața juriului și a unui public numeros. În plus, premiile noastre cresc mult în valoare. Pe lângă bani, oferim și multe experiențe interesante care sunt menite să contribuie la promovarea și dezvoltarea trupelor, inclusiv contracte semnat pentru festivalul de anul acesta și pentru cel de anul viitor”, afirmă directorul festivalului, Alin Vaida.

Cine se poate înscrie

Se pot înscrie în concurs muzicieni de jazz indiferent de nivelul lor de experiență, de instrumentul la care interpretează, vârstă sau naționalitate. Sunt eligibile piese din stilul generic jazz: de la acid jazz, bossa nova, cool jazz la funk, free, blues, jazz rap, jazz rock, nu jazz, punk jazz sau swing.

Muzicienii înscriși vor cânta pe scena dedicată concursului, pe malul Someșului din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului Jazz in the Park, iar câștigătorii obțin premii bani și servicii care ajung la 5.000 de euro.

Premiul I este de 9.000 lei. În plus, marele câștigător are șansa de a obține două contracte pentru a cânta anul acesta și anul viitor la festivalul Jazz in the Park.

Premiul II: 4.500 lei

Premiul III: 2.500 lei

Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 1.000 de lei. Vor mai exista două premii speciale a câte 1.000 de lei fiecare, pentru cel mai bun instrumentist și pentru cea mai bună voce, respectiv premii în aparatură muzicală și invitații la alte evenimente.

Concursul Internațional Jazz in the Park este jurizat de specialiști ai domeniului: Ștefan Vannai – profesor de jazz, Bágyi Balázs – președintele Uniunii de Jazz din Ungaria, Radu Pieloiu – membru în trupele Sebastian Spanache Trio, Monom, Helen și Alexandrina, Marius Chivu – redactor Dilema veche și Aranka Takacs – managerul Concursului Internațional Jazz in the Park.

Formațiile care vor să participe trebuie să completeze online formularul de înscriere până în data de 14 mai 2018 inclusiv.

Concursul va avea loc în perioada 22-24 iunie 2018, în cadrul festivalului Jazz in the Park, pe malul Someșului din Cluj-Napoca.

11 zile de muzică live cu trupe internaționale și românești: asta propune a șasea ediție a festivalului Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj în 21 iunie-1 iulie 2018. Festivalul și-a anunțat primele trupe confirmate pentru ediția din 2018: Fanfare Ciocârlia, Moonlight Breakfast, A-C Leonte, JazzyBIT, Antal Gabor Trio. Concertele din cadrul festivalului vor avea loc în Parcul Central, pe Malul Someșului – scena dedicată concursului -, în săli de concerte și în alte spații publice din oraș.

Intrarea la evenimentele din spațiul public este liberă, pe bază de bilet neobligatoriu, iar pentru concertele din săli vor fi puse în vânzare abonamente.

Jazz in the Park este organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Primăria Cluj-Napoca. Parteneri: Staropramen, BAT.

Detalii găsiți pe www.jazzinthepark.ro.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.