Start pentru Festivalul Internațional de Film București 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-pentru-festivalul-international-de-film-bucuresti-2013/

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București.

Prezentată în premieră mondială în competiţia de la Cannes 2012, producţia daneză Jagten / Vânătoarea va fi proiectată în avanpremieră în România la ora 19.00, la Cinema Studio. Laureat la Cannes cu premiul pentru „Cel mai bun actor” (Mads Mikkelsen), Jagten reprezintă unul dintre cele mai titrate filme europene ale anului trecut, cariera sa internațională culminând cu premiul pentru „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film.

Premiul de Excelență

Tot în cadrul Galei de Deschidere, domnul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență acordat de festival și înmânat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, sub al cărui Înalt Patronaj se desfășoară Festivalul Internațional de Film București din 2009.

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în prezența actorului, se va proiecta Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie), de la a cărui premieră se împlinesc 10 ani.

Victor Rebengiuc a debutat în cinema în 1956. De-a lungul carierei sale cinematografice a jucat în 48 de filme, printre care Pădurea spînzuraților (regia Liviu Ciulei), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie), Moromeții (regia Stere Gulea), Balanța (regia Lucian Pintilie), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie), Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie) sau Medalia de onoare (regia Călin Peter Netzer).

Gala de Închidere

În cadrul Galei de Închidere, care va avea loc duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la Cinema Studio, Festivalul Internațional de Film București va mai acorda două Premii de Excelență – doamnei Elisabeta Bostan și domnului Mircea Diaconu. În zilele de sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la NCRR, se vor proiecta clasicele Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988), Campioana (1990) și Secretul armei secrete (regia Alexandru Tatos, 1988).

Info:

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea și sala Elvira Popescu.

Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului.

Accesul este liber.

 Foto credit: captură video din filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.