Startul Festivalului Național de Teatru 2018 se dă astăzi, în noul HUB FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/startul-festivalului-national-de-teatru-2018-se-da-astazi-in-noul-hub-fnt/

Astăzi debutează la Bucureşti a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru! Deschiderea oficială are loc de la 17.30 la HUB-ul FNT, amplasat în clădirea Hanului Gabroveni (sediul ARCUB) din centrul Capitalei şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei LACOMBE: THEATRE / CINEMA, care cuprinde peste 40 de opere ale unuia dintre cele mai celebre nume ale fotografiei mondiale: Brigitte Lacombe.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2018

Evenimentul va fi marcat de prezența marii artiste – invitat special al FNT.

Așadar începând de azi, vă așteptăm, bineînțeles, în sălile de spectacole pentru a vedea producțiile teatrale invitate din țară și din străinătate, dar vă invităm să fim împreună timp de 11 zile și în HUB-ul FNT – locul care va concentra în acest an principalele evenimente care îmbogățesc cele peste 90 de reprezentații scenice programate în Festival.

HUB-ul FNT– un concept nou în programul Festivalului Național de Teatru – s-a născut din nevoia, devenită din ce în ce mai evidentă în desfășurarea ultimelor ediții, de a genera un punct zero al Festivalului.

HUB-ul a fost creat ca un loc de întâlnire artistică a creatorilor (din teatru, dar și din alte varii domenii), a teoreticienilor și specialiștilor, a programatorilor de eveniment, dar în același timp, un spațiu deschis publicului larg, care să pulseze în ritmul acestui pol coagulant pentru toamna culturală a Bucureștiului.

Este un scop urmărit, în conceptul de festival al ultimilor ani, ca programul să se deschidă și către alte arte, alegând să prezinte, pe lângă spectacolele de teatru aflate în selecție, creații care au un germene de inspirație din lumea teatrului sau care își găsesc punct de intersecție cu acesta.

În 2018, gândind acest HUB, a devenit firesc a le aduce alături, în acest loc al întâlnirilor, potențându-le astfel, prin juxtapunere, încărcătura mesajului. Acel mesaj-legătură ce de altfel a generat, împreună cu valoarea lor artistică intrinsecă, alegerea de a face parte din programul acestei ediții și care se referă la drumul pe care îl parcurge o creație, pe traseul: IMAGINARE – TRANSFORMARE – MEMORIE.

Fotografii: Lucian Muntean

Pornind de la acest concept, noul HUB cultural va găzdui: expoziții, workshop-uri de dans, proiecții de filme, concerte, lecturi performative, lansări de carte de teatru, întâlniri cu creatori și teoreticieni, conferințe, evenimente caritabile, alte întâlniri speciale.

Totodată, în aceeași idee de a face referire la MEMORIE ca loc de tezaurizare, Centenarul Marii Uniri pe care îl celebrăm în acest an va fi marcat printr-un eveniment special: prezența Coroanei Regale a României în inima festivalului, Acest simbol al tuturor românilor va putea fi admirat de pubicul larg pe întreaga durată a FNT 2018 începând de mâine, 20 octombrie, ora 13:00, odată cu ceremonia de aducere a Coroanei în Sala Memorie a HUB-ului FNT.

Astfel, HUB-ul FNT se naște ca un un spațiu multi-art, de confluență a artelor, TEATRUL fiind, în mod natural, elementul de legătură.

HUB-ul va fi găzduit de ARCUB-Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84 – 90 (Centrul Cultural al Municipiului București) și va fi deschis pe tot parcursul Festivalului Național de Teatru, între 19 – 28 octombrie.

Evenimentele vor avea loc în cinci săli ale clădirii Hanului Gabroveni de pe strada Lipscani, prin a căror denumire am încercat să sintetizăm tipul de eveniment pe care îl găzduiesc: Sala Memorie, Sala Semantic, Sala Imagine, Sala Cinetic, iar cel mai generos dintre spațiile HUB-ului este dedicat Artistului FNT 2018: Cătălina Buzoianu, sala purtând numele reputatei regizoare.

HUB-ul FNT va funcționa și ca punct de informare pentru festival, toate informațiile utile putând fi aflate la INFO POINT #fnt100.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.