Ştefan Bănică împlineşte 46 de ani. Emilia Popescu îi face cadou o scrisoare emoţionantă
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-banica-implineste-46-de-ani-emilia-popescu-ii-face-cadou-o-scrisoare-emotionanta/

EXCLUSIV Actorul Ştefan Bănică împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Un articol de Judy Florescu|18 octombrie 2013

EXCLUSIV Actorul Stefan Banica împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Emilia Popescu: „Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan“

„Prietenia se măsoară în ani. Odată cu trecerea timpului, pe nesimţite se transformă în grad de rudenie. Sigur că prietenii se ceartă uneori şi se neglijează alteori, dar nu se judecă. Niciodată. Acceptarea şi dragostea necondiţionată sunt cele care fac atât de preţioasă o prietenie adevărată.

Dacă vedeţi într-o mulţime de oameni tineri petrecând, o fată şi un băiat dansând până în zori, netulburaţi de ceea ce este în jur, aceia sunt Ştefan şi Emilia.

Dacă o să vedeţi doi tineri, aşa, cam la vreo 30 de ani, într-un vagon de tren de noapte, vorbind vreo opt ore, depănând amintiri şi încă visând la marile roluri, aceia sunt Ştefan şi Emillia.

Dacă într-o sală de spectacol veţi vedea un spectator emoționat strigând «Bravo» la actriţa Marlene, acela e Ştefan. O aplaudă pe Emilia.

Dacă o să vedeţi o spectatoare «dezlănțuită» la concertele lui Ştefan, aceea e Emilia. Participă «activ» la atmosfera incendiară pe care Ştefan o creează în concertele sale de Crăciun.

Dacă intraţi în cabina Emiliei, n-o întrerupeţi cu nimic, are treabă, repetă scenele cu Ştefan înainte de spectacol.

Dacă vă nimeriţi la vreo adunare prietenească cu copii mulţi, n-o căutați pe Emilia – e ocupată cu Ștefănel şi Violeta, jucându-se cu ei, fiindcă cel mai mult pe lume îi place să se joace cu copiii.

Aş putea scrie un roman. Mă opresc aici. Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan. Nimic. Ne suntem de ajuns. Râdem de aceleaşi lucruri, ne bucură şi ne întristează aceleaşi lucruri, avem acelaşi set de valori şi timpul nu ne este de ajuns să povestim.

Ne-am întâlnit târziu în teatru, abia acum, la maturitate. Teatrul rămâne menirea noastră şi, pierduţi într-o lume meschină, înecată în mirosul pestilenţial al mediocrităţii, credinţa noastră că teatrul înseamnă dăruire totală, emoţie, bucurie poate părea extrem de naivă.

Aşa naivi, înaintând în vârstă, încăpăţânându-ne să credem încă în performanţă vom rămâne doi actori preocupaţi mereu de ceea ce putem să realizăm împreună.

Şi uite aşa, înaintând în vârstă, vom rămâne doi prieteni nedespărţiţi, cu copiii lângă ei, printre ei, bucurându-se împreună de cel mai frumos dar: viaţa. La mulţi ani, Ştefan!“

Ştefan Bănică lucrează cu Emilia Popescu în spectacolele „Cui i-e frică de Virginia Woolf“ şi Pescăruşul, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Prietenia dintre Stefan Banica şi Emilia Popescu datează din anii de facultate de la Actorie, de acum 27 de ani, relaţia lor profesională luând mai multe forme artistice de-a lungul timpului.

Două scrisori de la două colege

Diana Cavallioti: „Un «La mulţi ani!» cald ca o îmbrăţişare“

„Uneori, cuvintele nu îşi au rostul. Mai ales atunci când e vorba de oameni dragi şi de întâlniri pe care nu ai cum să le uiţi niciodată. Gândindu-mă la Ştefan, zâmbesc.

Zâmbesc pentru că ne-a fost împreună frică de Virgina Woolf, pentru că mă bucuram să mă duc la teatru, pentru că râdeam cu poftă în culise împreună cu el şi cu Emilia Popescu, pentru că este un colţişor din amintirile frumoase şi unul din oamenii minunaţi, buni şi frumoşi pe care i-am întâlnit.

Mă bucur să-i pot spune în acest fel un «La Mulţi Ani» la fel de cald ca o îmbrăţişare“.

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Diana Cavallioti şi Constantin Diţă la spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“

Citiţi şi INTERVIU Stefan Banica: „În două ore, pe scenă, se poate derula o viaţă“

Anca Dumitra: „Întâlnirea cu Ştefan mă responsabilizează“

„Întâlnirea mea cu omul şi actorul Ştefan Bănică se datorează spectacolului pe care îl jucăm deja de stagiunea trecută pe scena Teatrului de Comedie.

Pentru mine, acest rol reprezintă debutul în teatru şi mărturisesc că emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât distribuţia spectacolului include artişti de o calitate actoricească dovedită în timp şi de o calitate umană desăvârşită, aşa cum am putut avea şansa de a-i descoperi în timpul derulării repetițiilor.

Personajul interpretat de Ştefan, Trigorin, este unul cheie în desfăşurarea acţiunii, iar majoritatea scenelor mele sunt alături de el.

Atunci când talentul este dublat de profesionalism, rezultatul nu poate fi decât îmbucurător şi încurajator pentru cei din jur; iar pentru mine, la început de drum, nu poate decât să mă responsabilizeze o astfel de întâlnire cu Ştefan, atât pe scenă, cât şi în viaţă. Îi urez o zi de naştere minunată şi la cât mai multe proiecte frumoase! La mulţi ani cu drag!“

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Anca Dumitra la spectacolul «Pescăruşul», în regia lui Claudiu Goga

Foto cu Stefan Banica – Mihaela Marin („Pescăruşul“) şi Tudor Predescu („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“)

 

21
/11
/18

OPINIE Cum se explică succesul lui „Moromeții 2”, care pare de neoprit în drumul de a deveni cel mai vizionat film românesc cel puțin de după 2000? Am încercat să ofer cinci motive ale acestei primiri neașteptate pe care publicul român i-o oferă noului film al veteranului regizor Stere Gulea.

30
/09
/18

Festivalul de film documentar fARAD propune la cea de-a 5-a ediție, care se desfășoară anul acesta în perioada 3-7 octombrie la Cinema Arta, o selecție de 12 filme inspirat selecționate, proiectate în prezența realizatorilor și conectate, mai mult decât oricând, la realitate. Tema acestei ediții este Trup/Suflet.

06
/08
/18

PREVIEW Am intrat în a doua jumătate a anului, iar cinematografia română se pregătește pentru filmele toamnei. Aproape 20 de titluri ar urma să ajungă pe marile ecrane, printre care unele semnate de Paul Negoescu, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Radu Muntean sau Stere Gulea. „Touch Me Not” rămâne pentru 2019.

09
/05
/18

ANALIZĂ În afară de prezența în competiția de la Cannes în 2017, ce au în comun filme precum „The Square”, „Loveless”, „The Killing of a Sacred Deer”, „You Were Never Really Here” și „Happy End”? Reprezintă un cinema cinic, sentențios și intimidant cu spectatorul.

12
/04
/18

OPINIE Competiția ediției din 2018 a Festivalului de la Cannes combină câteva nume consacrate și obișnuiți mai noi sau mai vechi ai Croazetei cu cineaști care concurează pentru prima dată pentru Palme d'Or sau chiar aflați la debut. Niciun lungmetraj românesc în selecția din acest an.

02
/04
/18

ANCHETĂ Continuăm demersul de a vi-i prezenta pe unii dintre cei mai promiţători tineri regizori români de film ai momentului. Nu au debutat încă în lungmetraj, dar sunt şanse mari – scurtmetrajele lor stau deja mărturie – să tot auzim de următorii cinci cineaști în anii care vor veni: Radu Matei Bărbulescu, Cecilia Felméri, Cristina Haneș, Luiza Pârvu și Andrei Răuțu.

28
/03
/18

OPINIE Dominată de filmul „Un pas în urma serafimilor” și afectată în desfășurarea sa de rigorile transmisiei în direct la televiziune, cea de-a 12-a ediție a Galei Premiilor Gopo a reflectat ceva din situația de moment a cinematografiei române.

05
/03
/18

OPINIE Sincer, nu înțeleg snobismul multor cinefili sau prieteni cunoscători de cinema, exprimat în special pe Facebook, față de Oscaruri. Premiile Oscar sunt ceea ce sunt, și asta de mulți ani, dacă nu dintotdeauna.

30
/12
/17

SPECIAL Cinema-ul de autor nu a murit, aşa cum îl deplâng cinefilii nostalgici. Se fac în fiecare an multe filme foarte bune – o arată şi topul celor mai reuşite titluri de ficţiune văzute în 2017. Poate că se găsesc mai greu, dar ele există şi aşteaptă să fie descoperite.

11
/12
/17

SPECIAL Anul 2017 nu a fost nici rău, dar nici extraordinar de bun pentru cinematografia română - nici un foarte mare film. 20 de filme de ficţiune lansate în săli, trei documentare bune, câteva prezenţe în festivaluri (însă fără Cannes), surprinzător de multe debuturi şi câţiva actori foarte tineri şi promiţători.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

15
/10
/16

Povestea uluitoare a unui film, „Şi va fi...” (1992), realizat în România de un regizor basarabean, Valeriu Jereghi, cu bani de la Moscova şi în timp ce URSS se prăbuşea. Film relansat duminică, la sala de cinema a Muzeului Ţăranului, într-o proiecţie cu intrare liberă în cadrul „Les Films de Cannes a Bucarest”.