Ştefan Bănică împlineşte 46 de ani. Emilia Popescu îi face cadou o scrisoare emoţionantă
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-banica-implineste-46-de-ani-emilia-popescu-ii-face-cadou-o-scrisoare-emotionanta/

EXCLUSIV Actorul Ştefan Bănică împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Un articol de Judy Florescu|18 octombrie 2013

EXCLUSIV Actorul Stefan Banica împlineşte astăzi, pe 18 octombrie, 46 de ani. Colegele lui de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Diana Cavallioti şi Anca Dumitra, îi trimit trei felicitări virtuale, prin intermediul Ziarului Metropolis.

Emilia Popescu: „Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan“

„Prietenia se măsoară în ani. Odată cu trecerea timpului, pe nesimţite se transformă în grad de rudenie. Sigur că prietenii se ceartă uneori şi se neglijează alteori, dar nu se judecă. Niciodată. Acceptarea şi dragostea necondiţionată sunt cele care fac atât de preţioasă o prietenie adevărată.

Dacă vedeţi într-o mulţime de oameni tineri petrecând, o fată şi un băiat dansând până în zori, netulburaţi de ceea ce este în jur, aceia sunt Ştefan şi Emilia.

Dacă o să vedeţi doi tineri, aşa, cam la vreo 30 de ani, într-un vagon de tren de noapte, vorbind vreo opt ore, depănând amintiri şi încă visând la marile roluri, aceia sunt Ştefan şi Emillia.

Dacă într-o sală de spectacol veţi vedea un spectator emoționat strigând «Bravo» la actriţa Marlene, acela e Ştefan. O aplaudă pe Emilia.

Dacă o să vedeţi o spectatoare «dezlănțuită» la concertele lui Ştefan, aceea e Emilia. Participă «activ» la atmosfera incendiară pe care Ştefan o creează în concertele sale de Crăciun.

Dacă intraţi în cabina Emiliei, n-o întrerupeţi cu nimic, are treabă, repetă scenele cu Ştefan înainte de spectacol.

Dacă vă nimeriţi la vreo adunare prietenească cu copii mulţi, n-o căutați pe Emilia – e ocupată cu Ștefănel şi Violeta, jucându-se cu ei, fiindcă cel mai mult pe lume îi place să se joace cu copiii.

Aş putea scrie un roman. Mă opresc aici. Am fost întrebată ce aş lua cu mine pe o insulă pustie, dacă aş fi acolo cu Ştefan. Nimic. Ne suntem de ajuns. Râdem de aceleaşi lucruri, ne bucură şi ne întristează aceleaşi lucruri, avem acelaşi set de valori şi timpul nu ne este de ajuns să povestim.

Ne-am întâlnit târziu în teatru, abia acum, la maturitate. Teatrul rămâne menirea noastră şi, pierduţi într-o lume meschină, înecată în mirosul pestilenţial al mediocrităţii, credinţa noastră că teatrul înseamnă dăruire totală, emoţie, bucurie poate părea extrem de naivă.

Aşa naivi, înaintând în vârstă, încăpăţânându-ne să credem încă în performanţă vom rămâne doi actori preocupaţi mereu de ceea ce putem să realizăm împreună.

Şi uite aşa, înaintând în vârstă, vom rămâne doi prieteni nedespărţiţi, cu copiii lângă ei, printre ei, bucurându-se împreună de cel mai frumos dar: viaţa. La mulţi ani, Ştefan!“

Ştefan Bănică lucrează cu Emilia Popescu în spectacolele „Cui i-e frică de Virginia Woolf“ şi Pescăruşul, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Prietenia dintre Stefan Banica şi Emilia Popescu datează din anii de facultate de la Actorie, de acum 27 de ani, relaţia lor profesională luând mai multe forme artistice de-a lungul timpului.

Două scrisori de la două colege

Diana Cavallioti: „Un «La mulţi ani!» cald ca o îmbrăţişare“

„Uneori, cuvintele nu îşi au rostul. Mai ales atunci când e vorba de oameni dragi şi de întâlniri pe care nu ai cum să le uiţi niciodată. Gândindu-mă la Ştefan, zâmbesc.

Zâmbesc pentru că ne-a fost împreună frică de Virgina Woolf, pentru că mă bucuram să mă duc la teatru, pentru că râdeam cu poftă în culise împreună cu el şi cu Emilia Popescu, pentru că este un colţişor din amintirile frumoase şi unul din oamenii minunaţi, buni şi frumoşi pe care i-am întâlnit.

Mă bucur să-i pot spune în acest fel un «La Mulţi Ani» la fel de cald ca o îmbrăţişare“.

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Diana Cavallioti şi Constantin Diţă la spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“

Citiţi şi INTERVIU Stefan Banica: „În două ore, pe scenă, se poate derula o viaţă“

Anca Dumitra: „Întâlnirea cu Ştefan mă responsabilizează“

„Întâlnirea mea cu omul şi actorul Ştefan Bănică se datorează spectacolului pe care îl jucăm deja de stagiunea trecută pe scena Teatrului de Comedie.

Pentru mine, acest rol reprezintă debutul în teatru şi mărturisesc că emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât distribuţia spectacolului include artişti de o calitate actoricească dovedită în timp şi de o calitate umană desăvârşită, aşa cum am putut avea şansa de a-i descoperi în timpul derulării repetițiilor.

Personajul interpretat de Ştefan, Trigorin, este unul cheie în desfăşurarea acţiunii, iar majoritatea scenelor mele sunt alături de el.

Atunci când talentul este dublat de profesionalism, rezultatul nu poate fi decât îmbucurător şi încurajator pentru cei din jur; iar pentru mine, la început de drum, nu poate decât să mă responsabilizeze o astfel de întâlnire cu Ştefan, atât pe scenă, cât şi în viaţă. Îi urez o zi de naştere minunată şi la cât mai multe proiecte frumoase! La mulţi ani cu drag!“

Stefan Banica

Stefan Banica a colaborat cu Anca Dumitra la spectacolul «Pescăruşul», în regia lui Claudiu Goga

Foto cu Stefan Banica – Mihaela Marin („Pescăruşul“) şi Tudor Predescu („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“)

 

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Suntem o societate de consum în care rareori produsele pe care le cumpărăm ne trebuie cu adevărat. Ignorăm propriile puteri și ne lăsăm controlați de reclame ascunse sub un concept. Ce facem când teatrul ne aduce toate aceste elemente pe scenă?

03
/08
/13

„Nu sînt un carierist, sînt un modest soldat care are în raniţă 40 de piese şi care mărşăluieşte şi, pe unde trece, întreabă: «Vreţi? Iată, vă dau. Citiţi!»“, îşi face autoportretul dramaturgul Matei Vişniec, într-un interviu publicat de Rhea Cristina în cartea „Românii secolului XXI“.

25
/07
/13

Căderea comunismului a însemnat şi desfiinţarea cenzurii oficiale şi intrarea într-o nouă estetică cinematografică. Dacă puţinii rebeli din filmul românesc al anilor `90 mai aveau de luptat cu trecutul şi prezentul, cei ai Noului Cinema sunt mai degrabă apărătorii unor cauze personale.

24
/07
/13

Cinematografia mondială a oferit în istoria sa numeroase portrete remarcabile de rebeli. Însă şi filmul românesc din timpul comunismului a avut propriii tineri nonconformişti, spirite libere şi periculoase pentru un întreg sistem.