Ștefan Iordache, în „Prințul negru“, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-iordache-in-printul-negru-la-tvr-2/

În amintirea actorului Ştefan Iordache, luni, 15 septembrie, în cadrul proiectului Teatrul Naţional de Televiziune, va fi difuzat spectacolul „Prinţul negru”de Iris Murdoch, în regia artistică a lui Cornel Todea, de la ora 20.10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|12 septembrie 2014

Personajul central al acestui spectacol, Bradley Pearson, este interpretat de către regretatul actor Ştefan Iordache, care a încetat din viaţă acum şase ani, la Viena, la vârsta de 67 de ani (n. 3 februarie 1941 – d. 14 septembrie 2008).

Spectacolul realizat după piesa scriitoarei irlandeze a fost înregistrat cu public la Teatrul Nottara şi a avut premiera tv în anul 1997.

Bradley Pearson renunță la postul de inspector financiar pentru a-şi urma visul de „scriitor serios”, singura lui dorinţă fiind de a se retrage undeva în afara Londrei şi de a scrie o carte. „În artă, ca şi în viaţa noastră, a oamenilor, lucrurile mari se pierd, pentru că în momentul crucial, când imaginaţia stă în cumpănă, gata să execute saltul final, lăsăm să ne scape clipa supremă, a inspiraţiei, spunându-ne că merge şi-aşa şi acceptând soluţia cea mai comodă în locul celei mai bune” (spune Ştefan Iordache interpretându-l pe Bradley).

stefan iordache

Planurile lui Bradley sunt încurcate de implicarea continuă şi din ce în ce mai deranjantă a celor din viaţa lui, printre care Priscilla – sora lui „depresivă”, Christian – fosta soţie, Arnold Baffin – bun prieten şi scriitor, Rachel – soţia prietenului, şi Julian – fiica celor doi Baffin, de care se îndrăgosteşte Bradley.

Alături de Ştefan Iordache apar în acest spectacol şi Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Sandu Moldovan, Costel Lăpuşan, Nicolae Vlădoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Puteţi descoperi o schiţă de portret a regretatului actor Ştefan Iordache în ediţia dedicată acestuia în cadrul seriei de emisiuni „Discover Romania” difuzată de TVR International, pe platforma video a Televiziunii Române – TVRplus.ro, în arhiva emisiunii.

INFO

PRINŢUL NEGRU de Iris Murdoch

Regia artistică: Cornel Todea
În distribuție: Ștefan Iordache, Dana Dogaru, Constantin Cotimanis, Cristina Stoica, Victoria Cociaş, Camelia Zorlescu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Justian Radu, Sandu Moldovan, Costel Lăpuşan, Nicolae Vlădoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.
Traducerea: Antoaneta Ralian
Spectacol înregistrat cu public de la Teatrul Nottara
Decoruri: Nicolae Ularu
Costume: Mihaela Ularu
Muzica şi ilustraţia muzicală: Dinu Giurgiu
Redactor: George Mladen

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.