Ștefan Iordache, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-iordache-la-duminica-filmului-romanesc/

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2014

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, este programată drama Ediţie specială, în regia lui Mircea Daneliuc. Alături de Ştefan Iordache, din distribuţie mai fac parte şi alţi actori de frunte din cinematografia românească, precum Mircea Albulescu, Costel Constantin, Elena Bog, Jorj Voicu şi Ioana Crăciunescu aflată în rolul ei de debut .

Filmul a primit în 1978 – Premiul ACIN pentru regie (Mircea Daneliuc), pentru interpretare masculină (Ştefan Iordache), pentru decoruri, montaj, precum şi o diplomă specială pentru interpretare (Ioana Crăciunescu). Tot în 1978, la Festivalul de la Costineşti, filmul primeşte Premiul pentru regie, pentru imagine şi pentru interpretare masculină.

Acţiunea se petrece în Bucureştiul anului 1939 într-un context social-politic agitat aflat sub spectrul războiului. Jurnalistul Matei Olaru asistă din întâmplare la un eveniment de stradă în care o tânără este arestată. Din cavalerism el se implică să o ajute pe tânără, dar reuşeşte doar să încurce planurile Serviciilor de Siguranţă. Ajunge să fie arestat în locul fetei, care reuşeşte să scape. După ce este eliberat, Olaru o caută pe necunoscută şi, graţie acesteia, descoperă o lume politică în care va încerca să caute sprijin. Un gest ce va avea consecinţe dramatice…

De la ora 20.10 este programată drama Noiembrie, ultimul bal în regia lui Dan Piţa, cu: Ştefan Iordache, Valentin Popescu, Gioni Popovici, Victoria Cociaş, Cornel Scripcaru, Cătălina Murgea.

Despre interpretul rolului principal, regizorul Dan Piţa a declarat că: „În acest film, Ştefan Iordache a făcut dovada marelui său talent, creionând cu măiestrie greu de egalat portretul unui suflet chinuit, incapabil de a se deschide în faţa vieţii, a iubirii, a unei existenţe pline de decepţii”.

„Noiembrie, ultimul bal” este ecranizarea romanului lui Mihail Sadoveanu – „Locul unde nu s-a întâmplat nimic”. Prinţul Lai Cantacuzin, descendent al unei familii boiereşti, duce o existenţă anostă, colorată doar de relaţia sa amoroasă cu soţia mult mai tânără a generalului Argintar şi de educarea tinerei Daria, fiica ajutorului de primar.

Foto Stefan Iordache: cinemagia

08
/01
/15

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic îi invită pe tinerii muzicieni născuţi între 1 ianuarie 1990, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2000 să se înscrie la cea de-a VI a ediţie a Concursului “Drumul spre celebritate”, singura competiţie muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

07
/01
/15

„La traviata” a fost o curtezană fermecătoare, care a existat cu adevărat. Rossini a scris o operă în doar două săptămâni. Fără muzica lui Wagner n-ar fi existat „Stăpânul Inelelor”... Sunt doar câteva amănunte fascinante din culisele Operei.

07
/01
/15

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un "atentat terorist".

07
/01
/15

Primele zile din 2015 marchează un nou început pentru ,,În Culise” (Str. Hristo Botev nr. 25) – trei ani de teatru celebrați prin 12 zile ,,păcătoase” de spectacol, între 9 și 20 ianuarie.

07
/01
/15

Teatrele de pe Broadway, New York, au înregistrat cel mai mare număr de spectatori şi cele mai mari încasări din istorie în 2014, când 13,1 milioane de persoane au asistat la spectacolele de pe scena dramatică americană, generând vânzări de bilete de 1,36 miliarde de dolari.

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.