Stefan Octavian Iosif, Moby şi Brian De Palma – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-octavian-iosif-moby-si-brian-de-palma-11-septembrie/

]ntr-o zi de 11 septembrie (1875) se năştea poetul Ștefan Octavian Iosif, membru fondator, alături de Emil Gârleanu şi Dimitrie Anghel, al Societăţii Scriitorilor Români. Din nefericire, Stefan Octavian Iosif şi Dimitrie Anghel au iubit aceeaşi femeie, pe poeta şi prozatoarea Natalia Negru.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2015

Stefan Octavian Iosif și Dimitrie Anghel se cunoscuseră la Paris, în 1901, unde se aflau la studii. Deși psihologic se deosebeau, în plan mai larg se întâlneau și se completau în chip fericit.

Fiind și apropiați ca vârstă (Iosif avea 26 de ani, iar Anghel 28), cei doi s-au împrietenit – o relație benefică și pentru literele românești.

Din păcate Stefan Octavian Iosif şi Dimitrie Anghel au iubit aceeași femeie, pe poeta și prozatoarea Natalia Negru. Aceasta s-a căsătorit în 1904 cu Șt.O. Iosif, cu care a avut o fiică. În 1910 relațiile dintre soți se răcesc și, un an mai târziu, cei doi divorțează. Stefan Octavian Iosif moare în spital, la 22 iunie 1913.

Natalia Negru se recăsătorește în 1911 cu Dimitrie Anghel, care va muri de septicemie în 1914, în urma unei tentative nereușite de sinucidere prin împușcare, după ce își împușcase soția într-o criză de gelozie. Natalia Negru va supraviețui și va mai trăi încă jumătate de secol.

Evenimente:

1853: Pentru prima dată se utilizează telegraful electric.

1867: După îndelungi dezbateri, „Societatea Academică” a adoptat proiectul de ortografie susținut de Timotei Cipariu, „bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic și caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele și consoanele ce reprezință sunetele modificate, după necesități fonetice, față de cele de origine”. (11/23)

1873: În Petersburg pe strada Odesei sunt aprinse primele lămpi electrice.

1989: Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflati în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

1991: George W. Bush Senior a anuntat existenta Noii Ordini Mondiale ( New World Order) si ca aceasta este un succes.

2001: Peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA. Atentatele teroriste, de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC; au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA). Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților.

S-au născut:

1875: Ștefan Octavian Iosif, poet român (d. 1913)

1877: Felix Edmundovici Dzerjinski, revoluționar și om de stat polonezo-rus (d. 1926)

1885: D. H. Lawrence, poet, eseist englez (d. 1930)

1903: Theodor Wiesengrund Adorno, filosof, sociolog și compozitor german (d. 1969)

1935: Arvo Part, compozitor estonian, autorul cunoscutei piese (în special de către iubitorii filmului) Spiegel im Spiegel, împlineşte, astăzi, 79 de ani. Spiegel im Spiegel, compusă în 1978, a fost folosită în numeroase filme – inclusiv în Gravity, filmul lui Alfonso Cuaron din 2013 – , de unii dintre cei mai importanţi regizori începând cu anul 1996, când melodia a fost popularizată în occident.

1936: Eugenia Todorașcu, actriță româncă

1940: Brian De Palma, cineast american

1945: Franz Beckenbauer, fotbalist, antrenor, manager german

1947: Alexa Visarion, regizor și scenarist român

1965: Moby (Richard Melville Hall, 49 ani)) – cântăreţ, compozitor şi actor american.

1971: Nicoleta Grasu, aruncătoare de disc română

S-au stins din viaţă:

1971: Nikita Hrușciov, om politic rus, conducător al Partidului Comunist din fosta URSS, prim-ministru (n. 1894)

1985: Ion Frunzetti, critic și istoric de artă, poet, publicist, eseist și traducător român (n. 1918)

2003: John Ritter, actor american (n. 1948)

2011: Andy Whitfield, actor și model galez (n. 1972)

Foto cu Stefan Octavian Iosif, Moby şi Brian De Palma – cinemagia, wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.