Stefan Tarara, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-tarara-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

„Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii. Pentru mine, eu trebuie să cânt bine”,   i-a mărturisit Stefan Tarara Marinei Constantinescu.

Violonistul îl iubeşte pe Enescu, pe care, de altfel, toţi concurenţii îl au în repertoriu în concursul care-i poartă numele. Tarara şi-a dorit foarte mult să-l interpreteze pe scena Ateneului Român, lucru care s-a şi întâmplat.

Stefan Tarara s-a născut în 1986, la Heidelberg (Germania). Provine dintr-o familie de muzicieni: mama lui Stefan este cântăreaţă şi pianistă, iar tatăl este violonist.

„Tânărul violonist a fost prezentat iniţial în concurs ca participant din Germania şi, după ce a câştigat locul I, numelui său i s-a adăugat, cu mândrie: de origine română”, a observat Marina Constantinescu.

Stefan a început să cânte la doi ani şi jumătate, însă piatra de hotar a drumului său a reprezentat-o întâlnirea cu Sir Yehudi Menuhin, când avea 10 ani. Acesta l-a ascultat şi l-a încredinţat că are pentru ce să meargă mai departe. „Din acel moment, pentru mine a fost clar că vioara este viaţa mea”, mărturiseşte tânărul violonist.

„Nu vreau să fiu cu nasul pe sus, dar am simţit că anul acesta voi câştiga. M-am pregătit foarte mult, m-am dezvoltat”, i-a povestit Stefan Tarara realizatoarei emisiunii Nocturne. Tânărul Tarara a mai participat şi la ediţia din 2010 a Concursului Enescu, însă atunci a nu a trecut nici de prima etapă.

Stefan TararaNu a fost totdeauna uşor. Rutina studiului e obositoare. Dar aşa ajungi cel mai bun – Stefan Tarara

Prima ediţie din acest sezon, cea din 10 octombrie, i-a avut ca oaspeţi pe Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară.

Cele patru personalităţi ale muzicii româneşti au jurizat valoroasa ediţie din acest an a Concursului George Enescu, una cu un nivel ridicat de competiţie şi pregătire la toate secţiunile.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Foto: Stefan Tarara, Marina Constantinescu – TVR 1

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.