Steve Jobs a închis Festivalul de Film de la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/steve-jobs-a-incheiat-festivalul-de-film-de-la-londra/

Filmul biografic “Steve Jobs”, portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle şi avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câştigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei “The Social Network”.

Un articol de Petre Ivan|19 Octombrie 2015

“Nu veți vedea în acest film o reinterpretare dramatizată a paginii sale Wikipedia”, a spus Aaron Sorkin la conferința de presă organizată cu ocazia prezentării filmului, asumându-și faptul că portretul inventatorului iPhone-ului nu este exhaustiv, precum și prezența unor elemente de ficțiune în povestea sa.

Aaron Sorkin a scris un scenariu în trei acte în jurul lansării produselor emblematice ale lui Jobs, care a murit în octombrie 2011, la 56 de ani: Macintosh în 1984, primul calculator al societății sale NeXT în 1988, după expulzarea de la Apple, și iMac în 1998.

Scenaristul se apleacă și asupra relațiilor complexe ale lui Jobs cu fiica sa cea mare, Lisa Brennan-Jobs, cu colaboratoarea sa apropiată Joanna Hoffman (interpretată de Kate Winslet), asociatul său, Steve Wozniak, creatorul sistemului de exploatare a primului Macintosh Andy Hertzfeld sau cu fostul PDG al Apple, John Sculley (jucat de Jeff Daniels).

Portretul fragmentat este “dramatizarea mai multor conflicte personale prin care a trecut Steve Jobs, care alcătuiesc o imagine de ansamblu. Sunt ele adevărate? Cred că da și cred că filmul prezintă un adevăr mai vast” asupra fondatorului Apple, a spus scenaristul.

Pentru a transpune pe marele ecran scenariul cu aspect de piesă de teatru, regizorul britanic Danny Boyle, câștigător al unui premiu Oscar pentru “Slumdog Millionaire”, a filmat fiecare dintre cele trei epoci în formate diferite: în 16 milimetri pentru 1984, 35 de milimetri pentru 1988 și digital pentru 1998. “A fost o experiență fantastică să parcurgem scenariul de 180 de pagini de dialog, cu nicio indicație despre filmare”, a spus Danny Boyle, arătând că a vrut să ofere spectatorilor ” o experiență imersivă” în viața omului care “ne-a schimbat viețile”.

Extrem de criticat încă de la început de anturajul lui Steve Jobs, mai ales de soția sa, Laurene, și actualul PDG al Apple, Tim Cook, filmul s-a bucurat de sprijinul lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple și consilier la filmări.

Afirmând că a fost “cel mai bun scenariu pe care l-a citit” vreodată, actorul Michael Fassbender a afirmat că a abordat rolul “cu cel mai mare respect pentru Steve Jobs”, adăugând că, la fel ca în jurnalism, a fost “răspunderea lui să prezinte povești” ca aceasta.

Kate Winslet a fost impresionată de “incredibila loialitate” a colaboratorilor apropiați ai lui Jobs.

Prezentat la Londra în avanpremieră europeană, filmul va fi lansat din luna noiembrie și în alte țări europene (Germania, Spania, Belgia, Franța, Italia, etc.).

Foto: Steve Jobs – cinemagia

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »