Steve Jobs a închis Festivalul de Film de la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/steve-jobs-a-incheiat-festivalul-de-film-de-la-londra/

Filmul biografic „Steve Jobs”, portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle şi avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câştigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei „The Social Network”.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2015

„Nu veți vedea în acest film o reinterpretare dramatizată a paginii sale Wikipedia”, a spus Aaron Sorkin la conferința de presă organizată cu ocazia prezentării filmului, asumându-și faptul că portretul inventatorului iPhone-ului nu este exhaustiv, precum și prezența unor elemente de ficțiune în povestea sa.

Aaron Sorkin a scris un scenariu în trei acte în jurul lansării produselor emblematice ale lui Jobs, care a murit în octombrie 2011, la 56 de ani: Macintosh în 1984, primul calculator al societății sale NeXT în 1988, după expulzarea de la Apple, și iMac în 1998.

Scenaristul se apleacă și asupra relațiilor complexe ale lui Jobs cu fiica sa cea mare, Lisa Brennan-Jobs, cu colaboratoarea sa apropiată Joanna Hoffman (interpretată de Kate Winslet), asociatul său, Steve Wozniak, creatorul sistemului de exploatare a primului Macintosh Andy Hertzfeld sau cu fostul PDG al Apple, John Sculley (jucat de Jeff Daniels).

Portretul fragmentat este „dramatizarea mai multor conflicte personale prin care a trecut Steve Jobs, care alcătuiesc o imagine de ansamblu. Sunt ele adevărate? Cred că da și cred că filmul prezintă un adevăr mai vast” asupra fondatorului Apple, a spus scenaristul.

Pentru a transpune pe marele ecran scenariul cu aspect de piesă de teatru, regizorul britanic Danny Boyle, câștigător al unui premiu Oscar pentru „Slumdog Millionaire”, a filmat fiecare dintre cele trei epoci în formate diferite: în 16 milimetri pentru 1984, 35 de milimetri pentru 1988 și digital pentru 1998. „A fost o experiență fantastică să parcurgem scenariul de 180 de pagini de dialog, cu nicio indicație despre filmare”, a spus Danny Boyle, arătând că a vrut să ofere spectatorilor ” o experiență imersivă” în viața omului care „ne-a schimbat viețile”.

Extrem de criticat încă de la început de anturajul lui Steve Jobs, mai ales de soția sa, Laurene, și actualul PDG al Apple, Tim Cook, filmul s-a bucurat de sprijinul lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple și consilier la filmări.

Afirmând că a fost „cel mai bun scenariu pe care l-a citit” vreodată, actorul Michael Fassbender a afirmat că a abordat rolul „cu cel mai mare respect pentru Steve Jobs”, adăugând că, la fel ca în jurnalism, a fost „răspunderea lui să prezinte povești” ca aceasta.

Kate Winslet a fost impresionată de „incredibila loialitate” a colaboratorilor apropiați ai lui Jobs.

Prezentat la Londra în avanpremieră europeană, filmul va fi lansat din luna noiembrie și în alte țări europene (Germania, Spania, Belgia, Franța, Italia, etc.).

Foto: Steve Jobs – cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.