Steve Jobs a închis Festivalul de Film de la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/steve-jobs-a-incheiat-festivalul-de-film-de-la-londra/

Filmul biografic „Steve Jobs”, portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle şi avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediţie a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câştigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei „The Social Network”.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2015

„Nu veți vedea în acest film o reinterpretare dramatizată a paginii sale Wikipedia”, a spus Aaron Sorkin la conferința de presă organizată cu ocazia prezentării filmului, asumându-și faptul că portretul inventatorului iPhone-ului nu este exhaustiv, precum și prezența unor elemente de ficțiune în povestea sa.

Aaron Sorkin a scris un scenariu în trei acte în jurul lansării produselor emblematice ale lui Jobs, care a murit în octombrie 2011, la 56 de ani: Macintosh în 1984, primul calculator al societății sale NeXT în 1988, după expulzarea de la Apple, și iMac în 1998.

Scenaristul se apleacă și asupra relațiilor complexe ale lui Jobs cu fiica sa cea mare, Lisa Brennan-Jobs, cu colaboratoarea sa apropiată Joanna Hoffman (interpretată de Kate Winslet), asociatul său, Steve Wozniak, creatorul sistemului de exploatare a primului Macintosh Andy Hertzfeld sau cu fostul PDG al Apple, John Sculley (jucat de Jeff Daniels).

Portretul fragmentat este „dramatizarea mai multor conflicte personale prin care a trecut Steve Jobs, care alcătuiesc o imagine de ansamblu. Sunt ele adevărate? Cred că da și cred că filmul prezintă un adevăr mai vast” asupra fondatorului Apple, a spus scenaristul.

Pentru a transpune pe marele ecran scenariul cu aspect de piesă de teatru, regizorul britanic Danny Boyle, câștigător al unui premiu Oscar pentru „Slumdog Millionaire”, a filmat fiecare dintre cele trei epoci în formate diferite: în 16 milimetri pentru 1984, 35 de milimetri pentru 1988 și digital pentru 1998. „A fost o experiență fantastică să parcurgem scenariul de 180 de pagini de dialog, cu nicio indicație despre filmare”, a spus Danny Boyle, arătând că a vrut să ofere spectatorilor ” o experiență imersivă” în viața omului care „ne-a schimbat viețile”.

Extrem de criticat încă de la început de anturajul lui Steve Jobs, mai ales de soția sa, Laurene, și actualul PDG al Apple, Tim Cook, filmul s-a bucurat de sprijinul lui Steve Wozniak, cofondatorul Apple și consilier la filmări.

Afirmând că a fost „cel mai bun scenariu pe care l-a citit” vreodată, actorul Michael Fassbender a afirmat că a abordat rolul „cu cel mai mare respect pentru Steve Jobs”, adăugând că, la fel ca în jurnalism, a fost „răspunderea lui să prezinte povești” ca aceasta.

Kate Winslet a fost impresionată de „incredibila loialitate” a colaboratorilor apropiați ai lui Jobs.

Prezentat la Londra în avanpremieră europeană, filmul va fi lansat din luna noiembrie și în alte țări europene (Germania, Spania, Belgia, Franța, Italia, etc.).

Foto: Steve Jobs – cinemagia

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.