Steve McQueen, King of Cool
https://www.ziarulmetropolis.ro/steve-mcqueen-king-of-cool/

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” – Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năştea unul dintre cei mai îndrăgiţi actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

Actorul care iubea maşinile sport, motocicletele şi drogurile a fost căsătorit de trei ori şi a avut o relaţie furtunoasă cu Ali McGraw, actrița din filmul „Love Story”.

Puţini ştiu că Steve McQueen se afla în fruntea listei celebrităţilor pe care psihopatul Charles Manson vroia să le ucidă. În noaptea în care Sharon Tate, fosta soţie a lui Roman Polanski, a fost asasinată McQuinn fusese invitat să ia cina la reşedinţa cuplului, însă o întâlnire neașteptată cu o femeie misterioasă l-a făcut să nu mai onoreze invitaţia în ultima clipă.

Din acea zi, actorul a purtat mereu asupra sa o armă pentru a se putea apăra. De asemenea, a fost apoi unul dintre bărbaţii care au purtat sicriul lui Bruce Lee la funeraliile acestuia.

A jucat în filme precum „Cei şapte magnifici”, „Marea evadare” , „Inspectorul Bullitt”, „Cincinnati Kid” şi „Papillon” şi a fost nominalizat la Oscar pentru „Canoniera de pe Yangtze”

Fumător înrăit, a fost diagnosticat cu mesoteliom, o formă de cancer la plămîni în 1980, dar a ţinut secretă starea sa de sănătate până cu o lună înainte de moartea sa.

Steve McQueen s-a stins din viață pe 7 noiembrie 1980, la vârsta de 50 ani. Actorul a murit într-un spital din oraşul mexican Juarez, în urma unui atac de cord, la 24 de ore după o operaţie efectuată cu succes pentru îndepărtarea mai multor tumori canceroase din stomac.

Foto: Steve McQueen – facebook

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.