Sticluş Căpcăunul a furat Crăciunul”. Un vis de iarnă la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/sticlus-capcaunul-a-furat-craciunul-un-vis-de-iarna-la-teatrul-ion-creanga/

Pufosul oraş Bulgăreşti se pregăteşte de sărbătoare şi, în fiecare casă, bulgăraşii servesc turtă dulce la masă. Vine Crăciunul şi parfumul de ciocolată caldă se simte la fiecare pas. Dar e cineva care se ţine de nas. N-are brad, steluţe sau beteală, nu ştie colinde şi nici artificii nu aprinde! E Sticluş Căpcăunul şi e aproape-aproape să strice Crăciunul!

Un articol de Liliana Matei|8 decembrie 2015

„Sticluş Căpcăunul a furat Crăciunul” este visul de iarnă al Teatrului Ion Creangă – visul lui Vlăduţ care dă viaţă fricii sale: dacă, până la urmă, cadourile nu vor ateriza sub brad? Dacă nu va mirosi cozonacul? Dacă vor dispărea toate globurile? Teatrul Ion Creangă vă invită să aflați răspunsul la toate aceste întrebări, care-și află rezolvarea într-un spectacol delicat ca un fulg din vată de zahăr, dedicat micuților spectatori cu vârsta peste 4 ani.

Spectacolul, imaginat de Selma Dragoş, alături de Anca Ştefan (dramaturg), Vladimir Turturica (scenograf) şi Loredana Mitruţ (compozitor), porneşte de la ideea autorului american Dr. Seuss şi transformă povestea unui personaj mizantrop într-o poveste despre umanitate. Explorând tehnica spectaculoasă a teatrului de umbre, prin care orice lucru mic poate deveni gigantic, soluțiile scenografice și muzicale rămân în zona lui „ziceam că” – ziceam că tot ce e alb e zăpadă, ziceam că ninge, ziceam că ne speriem și ziceam că totul e pierdut.

„De ce facem piese de Crăciun în care Crăciunul aproape că nu mai vine? Așteptarea Crăciunului, o știm cu toții, e mai lungă decât Crăciunul însuși. Copii sau adulți ne place să ne decorăm așteptarea cu imaginea momentului când cele mai fierbinți dorințe de peste an se pot împlini. Dar ne place și să creăm suspans, să ne întrebăm dacă nu cumva așteptarea va fi în van. E mai interesant dacă ne speriem puțin că totul se va schimba anul acesta, ca să putem trăi ca pe o surpriză plăcută tradițiile știute pe dinafară.” – Selma Dragoș.

INFO

Spectacolul „Sticluș Căpcăunul a furat Crăciunul” se joacă sâmbătă, 12 și 19 decembrie, orele 11.00 și 18.00 la Teatrul Excelsior – Str. Academiei, nr. 28. Biletele sunt disponibile la Casa de Bilete din Piața Amzei, nr. 13, și în rețeaua Eventim, online pe www.eventim.ro și la magazinele partenere: Germanos, Domo, Vodafone, Orange, Librăriile Cărturești și Humanitas.

Aflați mai multe pe www.teatrulioncreanga.ro și Facebook.com/TeatrulIonCreanga.

FOTO: Adi Bulboacă

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

În vremea în care în satele de pe malul Argeșului, portocalele și bananele erau semn clar că se sfârșește anul, curentul electric era un adevărat lux, la fel ca și pâinea, iar o noapte de program TV reprezenta un miracol, oamenii încă erau legați cu fire nevăzute de obiceiuri străvechi. Și ce obicei putea fi mai de căpătâi în acea perioadă de mare puținătate a hranei decât tăiatul porcului.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

20
/12
/15

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

20
/12
/15

Surpriză in Concertul de Crăciun „Grigore Leșe la Sala Palatului“: maestrul Leșe, doctor in muzica, il va avea invitat in spectacol pe tanarul care a reusit sa starneasca cel mai mare val de emotie si sa fie considerat „fenomenul” anului in Romania – moldoveanul Andrei Ioniță.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.