,,Știința Altfel”, o emisiune online trăsnită despre fizică și chimie, cu explicații interactive și amuzante
https://www.ziarulmetropolis.ro/stiinta-altfel-o-emisiune-online-trasnita-despre-fizica-si-chimie-cu-explicatii-interactive-si-amuzante/

Asociaţia Fascination, în parteneriat cu Fun Science Romania şi televiziunea educaţională Da Vinci, lansează emisiunea ,,Știinţa Altfel” pe canalul de youtube ,,Profesorul Trasnit TV”. Emisiunea îşi propune să ofere o perspectivă amuzantă, trăsnită şi interactivă asupra lecţiilor de fizică şi chimie ce se regăsesc în programa şcolară.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2019

Emisiunea ,,Știința Altfel” debutează în anul școlar 2019-2020 cu 24 episoade, 10 de fizică pentru clasa a VI-a și 14 de chimie pentru clasa a VII-a. Fiecare episod conține răspunsuri la întrebările din lecțiile din manuale, explicații și exemple ușor de înțeles de elevi, prezentate de profesorii trăsniți Spooky Iacovlev și Andreea M. Stoica. Pline de candoare, energie și pasiune pentru știință, gazdele emisiunii vor să îi ajute pe copii să se apropie de știință, prin joacă și distracție, și să înțeleagă mai ușor tema urmărită.

Primul episod de introducere a lecțiilor de chimie poate fi vizionat deja aici.

Lecțiile sunt realizate și moderate după un concept Fun Science și adaptate într-un limbaj accesibil copiilor cu ajutorul specialiștilor în domeniu: Daniela Blănariu, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 156, Simona Constantin, profesor de chimie la Liceul Tehnic Cezar Nicolau și Oana Drăguț, profesor de fizică la Școala Little London Academy.

„Noi în filmulețe ne-am jucat, am râs, am glumit, dar sub această formă am explicat lucrurile cu simplitate. Sperăm astfel că elevii vor prinde curaj și în acest fel vor avea încredere să pună întrebări, iar punând întrebări vor reuși într-un final să caute răspunsuri. Pentru noi este important ca ei să afle că există legi care guvernează lucruri pe care le întâlnim în viața de zi cu zi și să afle că aceste legi pot fi înțelese de oricine este interesat să le descopere. Definițiile se uită, iar formarea unui vocabular de specialitate este dificilă, important este însă ca la finalul vizionării materialelor pregătite de noi, copiii să poată explica fenomene științifice simple, de bază ale lumii în care trăiesc” declară Simona Constantin, profesor de chimie la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau.

800 de ore au fost necesare pentru a realiza prima parte a acestui proiect care va putea fi urmărit pe Youtube, locul preferat al generației Z, o generație predispusă să urmărească mai mult un content vizual, decât scris. Canalul Profesorul Trasnit de pe Youtube are peste 83 de mii de abonați și își propune să fie un suport bun educațional pentru copii, profesori și chiar și pentru părinți.

“Considerăm că este momentul potrivit să transformăm social media într-un instrument educațional prin care putem ajunge la copiii României activi în mediul online. Utilizând tehnici de comunicare la care ei sunt deschiși, venim în întâmpinarea lor cu multe exemple și explicații interactive, pentru a înțelege ce înseamnă spațiul, cum înțelegem și calculăm distanțele, ce sunt moleculele, acizii sau bazele. Îmbinând metodologia Fun Science cu experiența dobândită pe youtube, în ultimii 3 ani, prin canalul Profesorul Trasnit TV, considerăm că avem toate șansele să câștigăm atenția elevilor cu experiențe memorabile și experimente inedite de fizică și chimie. Scopul nostru este de a le deschide apetitul pentru știință și drumul către noi posibilități de cultivare și asimilare a rețelelor sociale în viața lor. Ne bucurăm că am găsit colaboratori încântați de acest proiect, profesori dornici să investească timp, energie, idei și informații în metode moderne de predare, precum și oameni din business, SmartPoint PR, dispuși să ne adopte cu acest proiect și să ne susțină cu tot ceea ce avem nevoie pentru a realiza cât mai bine emisiunea și promovarea ei” declară Andreea M. Stoica, președinte Asociația Fascination.

În fiecare miercuri, de la ora 17:00, va fi difuzat câte un episod, care are o durată de aproximativ 15 minute, alternând conținutul de chimie cu fizică.

Lecțiile vor fi publicate aici și primul episod poate fi vizualizat aici.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.