De ce eu?/Cristian, filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Cristian Panait – primele imagini
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-eu-filmul-lui-tudor-giurgiu-despre-procurorul-cristian-panait-primele-imagini/

Primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait au fost publicate joi de regizorul peliculei, Tudor Giurgiu, în secvenţele lungmetrajului apărând şi Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat că îşi interpretează propriul rol, cel de moderator TV.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2014

Regizorul Tudor Giurgiu a publicat pe blogul personal şi pe pagina sa de Facebook primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, notează Mediafax.

Teaserul filmului, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.

Urmează textul „2002. În România existau 7 servicii secrete. Ministere importante aveau propriul Serviciu Secret”, fiind prezentate imagini cu siglele acestora – Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conţine un mesaj ce aparţine, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: „Toţi cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârşesc inevitabil prin a fi înghiţiţi, izolaţi şi sfâşiaţi în bucăţi…”.

„Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Şefii săi îi încredinţează un caz de maximă importanţă: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr şi carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preţ, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi are parte de surprize şi revelaţii neaşteptate” – Tudor Giurgiu

De asemenea, în secvenţele videoclipului apare Robert Turcescu, despre care regizorul Tudor Giurgiu a declarat că joacă un rol „foarte mic” în filmul „De ce eu?/ Cristian”. „Joacă un rol foarte mic ca moderator. (…) E o emisiune. Totul este imaginar”, a declarat Tudor Giurgiu.

Potrivit cineastului, „imaginile au fost filmate în februarie”, Robert Turcescu fiind prezent în film într-o secvenţă de 30-40 de secunde.

Tudor Giurgiu a precizat că filmul „Cristian” este un proiect de care este „foarte ataşat”, afirmând că încearcă să îl lucreze „cât mai neatins de toate conotaţiile politice”. „M-aş bucura să schimbe nişte conştiinţe, m-aş bucura să se redeschidă un pic cazul şi discuţiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte

"De ce eu?/Cristian", un film de Tudor Giurgiu

„De ce eu?/Cristian”, un film de Tudor Giurgiu

rapid clasat şi de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi şi nechestionaţi. Dar de aici până la toate elucubraţiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă”, a afirmat acesta, informează Mediafax.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta apare ca personaj în film, regizorul Tudor Giurgiu a spus că este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru că Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror în Parchet. „Una este isteria din mass-media şi alta este ce se întâmplă în film”, a replicat el.

Tudor Giurgiu a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulţi din apropiaţii acestuia.

„A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar. (…) este un film despre un procuror aflat în faţa unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluţie aşa cum i se impune, aşa cum se doreşte, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluţie pe un dosar aşa cum îi dictează profesia şi normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului” – Tudor Giurgiu.

„Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă”, a mai declarat acesta.

Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Foto: Tudor Giurgiu, De ce eu?, Robert Turcescu – cinemagia

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: