Divanul Filmului şi critica tânără a Europei
https://www.ziarulmetropolis.ro/divanul-filmului-si-critica-tanara-a-europei/

În perioada 22 – 24 august, Divan Film Festival va găzdui în Portul Cultural Cetate „Proiectul 5C”, un program itinerant de cultură cinematografică dedicat tinerilor critici de cinema. Cei cinci critici de cinema selectaţi sunt: Galina Maksimović (Serbia), Rhianon Wain (M.Britanie), Ozge Ozduzen (Turcia), Andrei Șendrea (România) şi Mariana Hristova (Bulgaria).

Un articol de Petre Ivan|1 august 2016

În cadrul acestui proiect, cei cinci tineri critici participă de-a lungul unui an la festivaluri de film din Balcani, vizionări, workshop-uri și seminarii.

La Divan Film Festival, pe lângă proiecții de filme și întâlniri cu cineaștii, cei cinci critici vor participa la două masterclass-uri: “Critica de film în era digitală” și “Înăuntrul camerei de montaj”, susținute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanović, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad.

Divan Film Festival (Divanul Degustătoilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, ajuns la a șaptea ediție, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova și Port Cultural Cetate, după cum urmează: Craiova, 20 – 21 august, Port Cultural Cetate, 22 – 28 august.

Ca noutate la Divan Film Festival va fi “Proiectul 5C” dedicat tinerilor critici de film din Europa in care se va discuta despre viața urbană din filmele balcanice.

Foto: Divan Film Festival – facebook

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: