Festivalul de Film de la Berlin, partea noastră de consolare
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-de-la-berlin-partea-noastra-de-consolare/

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2014

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă. Dacă regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian vor anima standul ţării noastre, criticul Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI, iar Cosmina Stratan va fi una dintre cei zece actori europeni ai Shooting Stars.

Regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian şi producătorul Dan Burlac se numără printre cineaştii care vor participa la standul României de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2014.

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Festivalul de Film de la Berlin

Anca Damian, regizoarea filmului „O vară foarte instabilă”, proiectat la standul românesc de la Festivalul de Film de la Berlin

Astfel, anul acesta, la standul românesc vor fi prezenţi, printre alţii, regizorii Anca Damian, Corneliu Porumboiu şi Timotei Ursu şi producătorul Dan Burlac.

Punctul forte al standului românesc la Berlinală este reprezentat de noile producţii ale catalogului  „Romanian Films 2013-2014”, informează Mediafax.

Printre producţiile aflate în catalogul menţionat se află filmele „2+2”, de Thomas Ciulei, „Agon”, de Robert Budina, „America, venim”, de Răzvan Săvescu, „Ana”, de Alexa Visarion, şi „Acasă la Tata'”, de Andrei Cohan.

Totodată, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei vor fi prezenţi permanent la stand.

Vor fi proiectate filmele „O vară foarte instabilă”, de Anca Damian, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat şi în secţiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

Pentru standul României de la Berlin, Centrul Naţional al Cinematografiei colaborează, atât din punct de vedere financiar, cât şi artistic, cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii (MC).

De asemenea, criticul de film Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI al Festivalului Internaţional de la Berlin.

Mihai Fulger este jurnalist, critic şi selecţioner de film şi este coordonator de program al cinematografelor Eforie şi Union din Bucureşti şi redactor la Arhiva Naţională de Film.

Începând cu anul 2002, a publicat peste 1.000 de articole pe diferite teme legate de film, în mai multe publicaţii cu profil cultural şi generalist, precum şi în mediul online.

În plus, actriţa Cosmina Stratan – premiul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes cu rolul din din „După dealuri” – va face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin

Cosmina Stratan, selecţionată în programul Shooting Stars, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european, notează Mediafax.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 – 16 februarie.

Foto cu Festivalul de Film de la Berlin  Anca Damian, Cosmina Stratan – Cinemagia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: