Live acum – expoziția online Razvan Anton: Time Capsules
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-acum-expozitia-online-razvan-anton-time-capsules/

Noua expoziţie online prezentată de Gaep – Răzvan Anton: Time Capsules (3 – 30 noiembrie 2020) – pune sub lupă procesul din spatele lucrărilor recente ale artistului, ce conectează desenul de fotografie şi imaginea în mişcare.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Această prezentare se adaugă expoziției personale Răzvan Anton: Studies of Gaze, deschisă în galeria din București până pe 7 noiembrie, și reprezintă cea de-a patra expoziție online organizată de Gaep, după seria Resilience Test, care i-a avut ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august). 

Desfășurată în Viewing Room, un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Răzvan Anton: Time Capsules evidențiază procesul de lucru al artistului, bazat pe timp, și abordarea lui nuanțată față de urmele trecutului relevante în prezent. Heliografiile („fading studies”) și videoul („reflective study”) incluse în expoziție își au originile în cercetarea Arhivei de Fotografie de Presă Minerva și a Arhivei și Bibliotecii Comunității Evreiești din Mediaș. Răzvan Anton a făcut parte din grupul de artiști care au coordonat proiectul de arhivare digitală a colecției Minerva, constând în fotografii de presă realizate în ultimele trei decenii ale regimului comunist de fotojurnaliștii de la cotidienele clujene Făclia și Igazság. Ulterior, între 2016 și 2018, a fost artist în rezidență la Casa de lângă Sinagogă, care adăpostește arhiva și biblioteca populației evreiești din Mediaș – pe vremuri o comunitate dezvoltată, acum absentă din cauza emigrației în masă în perioada anilor ’50-’60.  Lucrând cu imagini și obiecte din aceste arhive, el a dezvoltat treptat o cercetare vizuală ce asociază strategii din două medii diferite: desenul și fotografia.

EXPLORAȚI EXPOZIȚIA ÎN VIEWING ROOM

Răzvan Anton: Time Capsules dezvăluie atât pașii de realizare a lucrărilor, pentru care Anton folosește denumirea generică de „studii”, cât și detalii despre alegerile pe care el le face atunci când explorează o arhivă sau alta, sugerându-ne astfel o privire în urmă, înspre trecutul nostru comun, pentru a reflecta asupra memoriei și identității.

Expoziția online este prezentată în parteneriat cu Sykes România și KLG.

Scurtă biografie

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din 2010 predă la aceeași Universitate. La Gaep a avut două expoziții personale, Mnemonics (2015) și Studies of Gaze (2020), și a fost prezent în expozițiile de grup ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017) și Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (2018). A mai expus recent la: Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Politecnico di Milano, Galleria del Progetto (Milano), ElectroPutere Gallery (Craiova), MAGMA (Sfântu Gheorghe), Walk and Talk Art Festival (Azore), École européenne supérieure de l’image (Poitiers) și The University of the Arts (Philadelphia). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018). În 2015 a publicat cartea de artist 20 Ways to Load Guns (editată de Ciprian Mureșan și Corina Bucea).

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?