Sergiu Celibidache, aniversat la ICR Stockholm, printr-un recital de flaut și chitară clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-aniversat-la-icr-stockholm-printr-un-recital-de-flaut-si-chitara-clasica/

Pentru a marca împlinirea a 110 ani de la naşterea cunoscutului dirijor român Sergiu Celibidache (născut pe 28 iunie 1912), ICR Stockholm va organiza pe 3 iunie, de la ora 18.00, la sediul institutului, un recital aniversar de muzică instrumentală, susţinut de cunoscutul flautist  Ion Bogdan Ștefănescu şi de chitaristul Laurenţiu Topală.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

Cu ocazia recitalului dedicat lui Sergiu Celibidache, va fi lansat DVD-ul „Pe urmele lui Celibidache în Suedia”, care contine filmul documentar intitulat „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani”, realizat de ICR Stockholm și Trinitas TV, la finalul anului trecut.

„Ce șansă fantastică îmi oferă ICR Stockholm de a respira pe urmele lui Sergiu Celibidache, prin susținerea unui recital menit să marcheze comemorarea excepționalului dirijor care, prin viziunea interpretărilor sale, a uimit o lume întreagă. Recitalul – The Joy of Music! –  parcurge marile epoci muzicale consacrate, de la Renaștere până în zilele noastre, aduce, în lumina rampei, compozitori români de mare calibru, precum Dinu Lipatti, Horațiu Rădulescu, Doina Rotaru și Violeta Dinescu și este împănat, din loc în loc, cu sunetul chitaristului Laurențiu Topală, realizator, alături de Cristina Liberis, al filmului  Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani, prezentat publicului suedez cu ocazia acestui eveniment aniversar”, a declarat solistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Solist al Filarmonicii „George Enescu” și profesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din București, Ion Bogdan Ștefănescu este unul dintre cei mai apreciați muzicieni contemporani din România, cu o însemnată carieră internațională. Cântă pe un flaut Muramatsu de 18k.

Laurențiu Topală este muzician, profesor, producătorul muzical al Trinitas Tv și realizatorul emisiunii „Lumea in armonie”. Cântă la chitară clasică.

Filmul documentar  prezintă o întâlnire emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Pe DVD va fi prezentat întregul making-of al întâlnirilor de la Oslo cu artiștii din spațiul scandinav care au colaborat cu Sergiu Celibidache. Alături de documentar, au fost imprimate pe DVD încă patru interviuri cu cei trei muzicieni, care au fost difuzate în limba română în cadrul emisiunii „Lumea în armonie” la Trinitas TV, dedicată muzicii clasice de realizatorul Laurențiu Topală.

Interviurile cu muzicienii scandinavi vor fi prezentate, în premieră în Suedia, cu subtitrare în limba suedeză, pe canalele de social media ale institutului. Editarea interviurilor de pe DVD îi aparține Paulei Damian, grafica și subtitrarea lui Bogdan Aursachioaei. Interpretariatul a fost asigurat de Arina Stoenescu, iar traducerea de Åsa Apelkvist. Grafica DVD-ului este semnată de Marius Gheorghiu.

***
Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni și a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internațional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susține în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză.În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveția, Spania, Finlanda, Austria, Olanda. „Celibidache este o instituție în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii”, potrivit istoricului Radu Lăzărescu.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.