Stradivarius nu mai este regele incontestabil al viorilor – studiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stradivarius-nu-mai-este-regele-incontestabil-al-viorilor-studiu/

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2014

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

Pentru acest experiment, cercetătorii francezi au utilizat 12 viori: şase moderne şi şase vechi, dintre care cinci erau Stradivarius. Ei au cerut muzicienilor să aleagă acea vioară care le plăcea cel mai mult şi cu care ar fi preferat să cânte într-un turneu de concerte, notează Mediafax.

Violoniştii au testat toate instrumentele într-o sală de concerte de 300 de locuri şi, apoi, într-o sală mai mare din Paris, au precizat autorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fiecare sesiune de testare a durat peste o oră, iar muzicienii nu puteau să identifice vizual instrumentele, întrucât cele noi fuseseră tratate pentru a părea vechi.

Autorii studiului, printre care s-a aflat şi Claudia Fritz de la Institutul Jean le Rond d’Alembert din Paris, au precizat că şase din 10 instrumentişi au ales o vioară modernă ca instrument preferat. Unul dintre acele instrumente moderne s-a detaşat, de altfel, în fruntea preferinţelor participanţilor.

Atunci când au comparat calităţile viorii alese în cadrul acestui test cu fosta lor vioară preferată, muzicienii au spus, în majoritatea lor, că instrumentul nou era superior.

Niciunul dintre cei 10 violonişti nu a ghicit vârsta instrumentelor testate şi nu a putut să facă diferenţa între viorile vechi şi cele moderne.

Rezultatele studiului contrazic opinia, considerată până acum de necontestat, potrivit căreia viorile Stradivarius au calităţi tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne, afirmă autorii studiului.

Stradivarius

Realizate de maestrul artizan Antonio Stravidarius, în secolul al XVII-lea, aceste viori valorează multe milioane de dolari

„MacDonald”, una dintre cele mai renumite viole Stradivarius, scoasă la vânzare într-o licitaţie la sfârşitul lunii martie, ar putea fi tranzacţionată cu peste 45 milioane de dolari. Prin comparaţie, cele mai bune viori fabricate în zilele noastre valorează 50.000 de dolari.

Foto cu Stradivarius – wikipedia

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.