Stradivarius nu mai este regele incontestabil al viorilor – studiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stradivarius-nu-mai-este-regele-incontestabil-al-viorilor-studiu/

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2014

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

Pentru acest experiment, cercetătorii francezi au utilizat 12 viori: şase moderne şi şase vechi, dintre care cinci erau Stradivarius. Ei au cerut muzicienilor să aleagă acea vioară care le plăcea cel mai mult şi cu care ar fi preferat să cânte într-un turneu de concerte, notează Mediafax.

Violoniştii au testat toate instrumentele într-o sală de concerte de 300 de locuri şi, apoi, într-o sală mai mare din Paris, au precizat autorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fiecare sesiune de testare a durat peste o oră, iar muzicienii nu puteau să identifice vizual instrumentele, întrucât cele noi fuseseră tratate pentru a părea vechi.

Autorii studiului, printre care s-a aflat şi Claudia Fritz de la Institutul Jean le Rond d’Alembert din Paris, au precizat că şase din 10 instrumentişi au ales o vioară modernă ca instrument preferat. Unul dintre acele instrumente moderne s-a detaşat, de altfel, în fruntea preferinţelor participanţilor.

Atunci când au comparat calităţile viorii alese în cadrul acestui test cu fosta lor vioară preferată, muzicienii au spus, în majoritatea lor, că instrumentul nou era superior.

Niciunul dintre cei 10 violonişti nu a ghicit vârsta instrumentelor testate şi nu a putut să facă diferenţa între viorile vechi şi cele moderne.

Rezultatele studiului contrazic opinia, considerată până acum de necontestat, potrivit căreia viorile Stradivarius au calităţi tonale ce nu pot fi egalate de instrumentele moderne, afirmă autorii studiului.

Stradivarius

Realizate de maestrul artizan Antonio Stravidarius, în secolul al XVII-lea, aceste viori valorează multe milioane de dolari

„MacDonald”, una dintre cele mai renumite viole Stradivarius, scoasă la vânzare într-o licitaţie la sfârşitul lunii martie, ar putea fi tranzacţionată cu peste 45 milioane de dolari. Prin comparaţie, cele mai bune viori fabricate în zilele noastre valorează 50.000 de dolari.

Foto cu Stradivarius – wikipedia

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu