Strălucire barocă la Palatul Brukenthal din Avrig
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucire-baroca-la-palatul-brukenthal-din-avrig/

La sfârşitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Toamna barocă la Avrig”, la Palatul Brukenthal.

Un articol de Elena Simion|9 octombrie 2013

La sfârșitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediție a Festivalului „Toamna barocă”, la Palatul Brukenthal.

Într-o zi frumoasă de toamnă, oraşul aflat la poalele munților înzăpeziți a fost vizitat de personaje de epocă care au participat la evenimentele desfășurate în grădinile reședintei de vară de pe vremuri a guvernatorului Transilvaniei, Baronul Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Avrig – giuvaer al barocului transilvănean

Palatul Brukenthal este un giuvaer istoric al barocului transilvănean, fiind singurul ansamblu baroc din Transilvania de Sud care a rezistat vremii şi intemperiilor. Căzut în uitare după închiderea sanatoriului care a funcționat aici din 1908, palatul înconjurat de grădini liniștitoare a fost redeschis în 2011.

Administrația orășenească, Fundația Samuel von Brunkenthal și alți parteneri încearcă de atunci să redea ansamblului farmecul din alte vremuri, așa cum și-ar fi dorit baronul Brukenthal. El și-a construit în Avrig un mic paradis, începând cu anul 1756.

Locul era destinat grădinăritului, relaxării, dar trebuia să fie și grădină botanică. Orangeria din parc a fost refăcută, iar parcul își va recăpăta fântânile frumoase de odinioară. Marea provocare este restaurarea palatului baroc, a cărui structură s-a deteriorat în anii în care a fost nefolosit.

Cultura poposește în grădinile de la Palatul Brukenthal

Ziua de sărbătoare a început în sala de festivităţi a Orangeriei de la Palatul Brukenthal cu dezbaterea publică „Identitate prin cultură”, organizată în cadrul proiectului „CultTour – Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare în Sud-Estul Europei, proiect al cărui lider este oraşul Avrig.

palatul brukenthal

Reprezentanții administrației și specialiștii au prezentat proiectul gândit pentru a readuce strălucirea barocă palatului de inspirație vieneză, unul din siturile pilot „CultTour”.

O demonstrație de dresaj canin oferită de Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a animat grădina de la Palatul Brukenthal. Câinii polițiști au încântat spectatorii de toate vârstele, salvând domnițele atacate sau ostaticii, căutând stupefiante, capturând hoții, dar și prin exercițiile făcute pentru public. Iubitorii patrupedelor s-au putut fotografia la final alături de cei cinci câini şi de instructorii lor.

Promovarea artei a fost unul dintre obiectivele festivalului. În restaurantul palatului a avut loc vernisajul expoziției de acuarele a pictoriței avrigene Lia Tomuș. Lucrările sale se remarcă prin naturalețe și culoare, iar iubitorii de artă le pot vedea și în săptămânile următoare.

Mai apoi, sala de festivităţi a Orangeriei a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică „Arts & Wine”, cu lucrări inspirate de licoarea bahică, aparținând mai multor pictori. Oenologul Claudiu Porumb a prezentat publicului mai multe soiuri de vinuri românești și internaționale aduse pentru degustare.

Copiii au fost încântați de spectacolul ecvestru oferit de jocheii Hergheliei Matieș din Zona Turistică „Valea Avrigului”, mai ales că la final au avut ocazia să fie plimbați pe cai. Tot pentru ei, dar și pentru cei mari, grupele de elevi ai cunoscutei școli „Forever Dance” din Sibiu au prezentat mai multe stiluri de dans de societate.

palatul brukenthal

Muzica a răsunat în sala de festivități întreaga seară. Concertul baroc susținut de ansamblul baroc „Flauto Dolce”, a fost urmat de recitalul corului „Camerrata Vocalis” condus de prof. Mihaela Lepindea. Artiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (care s-au remarcat și în cadrul Festivalului George Enescu”) au ridicat publicul în picioare după concert de pian la patru mâini.

Sosirea nopții a fost celebrată printr-un spectacol de foc (și cu foc) ținut de sibienii de la „Crispus”, iar Nony Borsan, pianist și solist vocal, a deschis balul baroc. Sala s-a umplut de baroni și baronese, conți și contese, marchizi și machize, de prin toate colțurile tării, dar și din străinătate. Au intrat cu bucurie, purtând ținute pline de eleganță și de strălucire, iar dansul a fost pornit de membrii Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”.

Festivalul „Toamnă barocă la Avrig“ a fost organizat de Consiliul Local şi Primăria oraşului Avrig, Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul de Informare Turistică Avrig, Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Samuel von Brukenthal şi Asociaţia „Prietenii Avrigului“.

Din program:

11:00 – Expoziție cu vânzare “Handmade Art” la standurile amenajate în gradină
13:30 – Dresaj canin Centrul chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu
14:30 – Vernisaj de pictură – Lia Tomuș
15:00 – Vernisajul „Arts & Wine”
– Degustare de vinuri opere românești și internaționale prezentate de către oenologul Claudiu Porumb
16:00 – Herghelia Matieș – spectacol ecvestru
17:00 – Forever Dance – dans de societate
18:00 – Flauto Dolce – concert baroc
19:00 – Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu -concert de pian la patru mâini
20:00 – Crispus – spectacol cu foc
20:35 – Camerrata Vocalis – concert cor
21:00 – Bal la Palat – ținută barocă obligatorie
– în deschiderea balului – concert Nony Borsan

Fotografii de la „Toamnă barocă la Avrig” de la Palatul Brukenthal – Elena Simion

 

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.