Strălucirea muzicii lui Chopin în interpretarea pianistei Dana Borșan
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucirea-muzicii-lui-chopin-in-interpretarea-pianistei-dana-borsan/

În serile de  joi, 15 şi vineri, 16 martie 2018, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  dirijorul rus Valentin Urypin, va avea în program Variaţiunile cinematografice, de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin şi Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms.

Un articol de |12 martie 2018

Solistă va fi pianista Dana Borșan, pentru care concertul va avea o semnificație deosebită: în luna februarie a anului 1979, cu această partitură, pianista a urcat pentru prima oară pe scena Ateneul Român.

„Maestrul Ion Voicu mi-a acordat șansa de a debuta  alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 21, în fa minor de Frédéric Chopin, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viața de concert din București și din țară. Muzica lui Chopin se află  mereu și pretutindeni în topul preferințelor publicului, datorită melodicității unice,  încărcăturii și sensibilității inconfundabile. Cantilena sa melancolică și nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice „revoluționarului” polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare suplețe a frazării și a pianisticii. Sala mare a Ateneului Român este, cu adevărat, una dintre cele mai frumoase și mai  apreciate săli de concert din lume, este somptuoasă, într-un cadru elegant și are o acustică foarte bună. Ocazia de a concerta pe aceasta   scenă este o bucurie și o responsabilitate”, marturisea pianista Dana Borșan.

Dana Borșan, această muziciană pur-sânge, a oferit o interpretare vibrantă, cu o precizie riguroasă ,o strălucire tragică și un foc fascinant … (Die Rheinpfalz)

Joi, 15 și Vineri, 16 martie 2018, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijorul Valentin Uryupin

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu

Dirijor: Valentin Urypin

Solistă: Dana Borșan

Program

Dumitru Capoianu –Variațiuni cinematografice

Frédéric Chopin – Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră

Johannes Brahms – Simfonia nr. 2, op. 73, în re major

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Rezervari, pe 
www.fge.org.ro

Foto: Valentin Urypin, Dana Borșan – facebook

 

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.