Street Delivery cheamă în stradă cel mai mare focus grup pe tema crizei climatice
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-cheama-in-strada-cel-mai-mare-focus-grup-pe-tema-crizei-climatice/

Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu şi Chişinău ies în stradă la Street Delivery şi formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităţilor locale.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2020

„În 2015, am dedicat ediția aniversară încălzirii globale și am lansat un avertisment legat de efectele vieții urbane asupra mediului. Între timp, în cel mai rău’ caz a devenit realitate, iar criza climatică nu mai e doar un scenariu distopic. Așa că anul ăsta, invităm comunitatea de sute de mii de oameni care s-a strâns în jurul Street Delivery să participe la cel mai mare focus grup dedicat crizei climatice pentru a ne transforma orașele în poli ai schimbării”, spune Dona Teșcovschi, comunicator al Street Delivery.

Timp de trei zile, cetățeni din 10 orașe, alături de ONG-uri, inițiative cetățenești, artiști, asociații, arhitecți, autorități locale și alți actori relevanți, vor dezbate în stradă problemele orașului din perspectiva schimbărilor climatice. Ediția își propune să găsească, alături de participanți, soluții reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice – energie, spații verzi, mobilitate și managementul deșeurilor.

2020 e anul alegerilor și vrem ca revendicările noastre, ale cetățenilor, să ajungă la viitorii candidați la primărie și mai departe de atât. Vrem ca problema schimbărilor climatice și a calității vieții urbane să fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem să le arătăm decidenților politici că există presiune publică, dar și dorință de colaborare din partea societății civile. Un oraș conștient de impactul pe care îl are asupra mediului este un oraș mai bun pentru locuitorii săi”, a adăugat Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.

După cele trei zile de brainstorming în stradă, ștafeta va fi predată autorităților fiecărui oraș, alături de revendicările și soluțiile cetățenilor lor ca răspuns la criza climatică. Organizatorii, alături de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste măsuri să fie asumate și implementate în următorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului.

Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi și proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentație, consum responsabil, vestimentație și multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracție a generațiilor următoare.

Street Delivery 2020 — Orașe pentru climă este un eveniment anual organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta se întâmplă în două țări – România și Republica Moldova – și în 10 orașe, începând cu luna iunie.

Detalii aici.

Ilustrație: Dan Perjovschi

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.