Street Delivery, între 12 și 14 iunie, în 4 mari orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/street-delivery-intre-12-si-14-iunie-in-4-mari-orase/

Street Delivery X, un eveniment-manifest pentru un oraş mai prietenos, sărbătoreşte anul acesta zece ani de la lansare şi se va desfăşura în perioada 12-14 iunie, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

Street Delivery, un weekend naţional dedicat spaţiului public şi recuperării peisajului urban de către pietoni şi comunitate, va fi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, anunță Mediafax.

„Bucureştiul a devenit o parcare imensă prin care pietonii trebuie să se strecoare ţinându-şi respiraţia. Spaţiul public e invadat de maşini în mişcare, blocate în intersecţii sau parcate pe trotuare. Monumente istorice sunt dărâmate ca să facă loc traficului, comunităţi sunt dispersate pentru a crea noi artere pentru şi mai multe maşini, pentru mai multă poluare şi mai mult zgomot. Oraşul se dezvoltă în jurul automobilelor, se extinde, se înalţă, dar pentru oameni se micşorează pe zi ce trece”, spun organizatorii Street Delivery X.

Aceştia precizează că, în ultimii zece ani, şi Street Delivery s-a aglomerat peste măsură, dovadă că nevoia de spaţiu public este stringentă. „Din păcate, proiecte şi idei fantastice au ajuns uneori să fie acoperite de zgomotul de fond”, spun aceştia, precizând că, odată cu ediţia din acest an a Street Delivery, întregul eveniment va fi regândit pentru a pune în valoare ideile care schimbă oraşul.

Pentru ediţia aniversară a Street Delivery este propusă o mutaţie reală în felul în care poate fi privit oraşul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluţii pentru diminuarea efectelor asupra mediului şi oamenilor. Reducerea producţiei de deşeuri, reciclarea creativă, îngrijirea spaţiilor verzi, alternativele de transport, reducerea emisiilor de noxe şi a nivelului de praf – încep pe o stradă şi continuă în tot oraşul.

Din sute de candidaturi la apelul deschis de proiecte, juriul Street Delivery X le-a ales pe cele mai bune zece, care vor fi premiate cu 10.000 de euro. Câştigătorii urmează să fie anunţaţi joi.

Restul proiectelor găzduite respectă tema „Amprenta de Carbon” şi s-au înscris în următoarele zece categorii: artă; arhitectură şi urbanism; carte; dezbateri; junior (activităţi pentru copii); muzică; societate civilă şi mediu; sport; teatru, film, performance; transport alternativ.

La ediţia din acest an a evenimentului, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) va prezenta macheta traseului pietonal „Verona după 10 zece ani”: de unde a pornit acest proiect, ce au reuşit organizatorii să facă şi ce îşi doresc cetăţenii pentru spaţiul public. Evenimentul este inclus în programul Anualei de Arhitectură al Filialei teritoriale Bucureşti a OAR, care aduce în discuţie calitatea spaţiului public al zonei Grădina Icoanei – bulevardul Magheru.

Totodată, Street Delivery Sports va extinde evenimentul în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, unde va înlocui parcarea pentru maşini cu o competiţie internaţională de polo pe biciclete: Polo Delivery.

Tot în cadrul Street Delivery X, Red Bull BC One Cypher va aduce cultura hip-hop pe o scenă construită deasupra iazului din Grădina Icoanei. Astfel, se caută cel mai talentat B-Boy care să reprezinte România la finala regională Red Bull BC One de la Tbilisi. Totodată, Pelezinho (Brazilia), Mounir (Franţa) şi Slav (Bulgaria), trei B-Boy care au scris istorie la nivel mondial, vor veni la Bucureşti să jurizeze cea mai importantă competiţie de B-Boying, iar DJ Tyrone va veni din Olanda cu cele mai cool beat-uri pentru breaking. Mario B, tot din Olanda, va fi cel care va anima atmosfera şi îi va introduce în arenă pe B-Boy. Pe 14 noiembrie, cei mai buni B-Boy din lume se vor lupta pentru titlul suprem, în competiţia de la Roma.

Street Delivery X este organizat în parteneriat cu ArCuB în contextul unui proiect de anvergură – „Bucureşti Memoria| Explorarea| Imaginarea Oraşului” -, care lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre donatorii individuali care susţin ediţia aniversară a Street Delivery se numără Corina Şuteu, Andreea Esca, Ada Solomon, Elvira Lupşa, Anca Fronescu, Nicoleta Dumitru, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Dan Perjovschi, Şerban Sturdza, Şerban Ţigănaş, Claudiu Dobriţă şi Şerban Radu.

Accesul la Street Delivery X este gratuit, iar informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.