Studenţii sibieni de la Actorie urcă pe scena din Varşovia cu spectacolul „Melodie Varşoviană“
https://www.ziarulmetropolis.ro/studentii-sibieni-de-la-actorie-urca-pe-scena-din-varsovia-cu-spectacolul-melodie-varsoviana/

Studenţii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu prezintă sâmbătă, 29 iunie, de la ora 21.30, spectacolul „Melodie Varşoviană“ de Leonid Zorin. Evenimentul va avea loc la Collegium Nobilium Theatre, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Studenţii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu prezintă sâmbătă, 29 iunie, de la ora 21.30, spectacolul „Melodie Varşoviană“ de Leonid Zorin. Evenimentul va avea loc la Collegium Nobilium Theatre, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia.

„Melodie Varşoviană“ prezintă povestea de dragoste dintre doi studenţi, plasată în Moscova secolului trecut. El, student la enologie, un rus sadea, pasionat de vinuri; ea, studentă la Conservator, o poloneză venită la studii în Rusia, cu aspiraţii de divă.

Pasiunea pentru muzică este cea care îi uneşte, făcând ca ei să se întâlnească la un concert de Chopin. Destinul lor urmează traiectoria oricărei poveşti de dragoste dintre doi tineri îndrăgostiţi, cu planuri de viitor spuse cu glas tare, cu gelozii iscate de un telefon, cu dovezi de iubire în plină stradă, cu sacrificii făcute în numele persoanei iubite.

Dar, ca orice iubire din tinereţe, frica de ataşament îi desparte. Acelaşi destin le intersectează din nou drumurile, după 10 ani, pentru o ultimă întâlnire, moment în care demonii trecutului, ce până atunci le bântuiau visele, prind contur, înceţoşându-le ochii. Şi timpul îşi reia cursul implacabil, fiecare cu viaţa lui, fiecare cu drumul lui.

Festivalul școlilor de teatru

Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia (ITSeLF) se organizează din doi în doi ani, în capitala Poloniei, pentru a promova tinerii actori şi întâlnirile dintre artişti din medii diferite. Festivalul este organizat de „Aleksander Zelwerowicz“ National Academy of Dramatic Arts şi se află sub patronajul onorific al Preşedintelui Republicii Polone. Evenimentul îşi propune, totodată, să reprezinte Polonia ca o ţară ce sprijină cultura ca factor de dezvoltare al societăţii.

„Melodie Varşoviană“ este o coproducţie a Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu în parteneriat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Alexandra Ceaca, Constantin Podu şi Teodora Voineagu. La acest proiect şi-au adus contribuţia studentele Tania Anastasof (sunet) şi Anca Nicolae (lumini). Spectacolul a avut premiera pe data de 28 noiembrie 2012 şi poartă semnătura coordonatorilor artistici Veronica şi Cătălin Pătru.

Foto credit: Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, departamentul de Artă Teatrală

 

07
/01
/15

Teatrele de pe Broadway, New York, au înregistrat cel mai mare număr de spectatori şi cele mai mari încasări din istorie în 2014, când 13,1 milioane de persoane au asistat la spectacolele de pe scena dramatică americană, generând vânzări de bilete de 1,36 miliarde de dolari.

07
/01
/15

Joi, 8 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi va avea loc premiera spectacolului O SCRISOARE PIERDUTĂ de I.L. Caragiale. Din distribuţie: Petru Ciubotaru, Dionisie Vitcu, Irina Răduţu, Codreanu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Doru Aftanasiu, Călin Chirilă, Ionuţ Cornilă, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Horia Veriveş şi Andreea Spătar.

07
/01
/15

Spectacolul „Happy End“, cu Raluca Aprodu și Tudor Aaron Istodor în rolurile principale se joacă la Godot Cafe-teatru. Regia spectacolului este semnată de Alexandru Bogdan, iar scenografia este creată de Silvana Bratu.

07
/01
/15

Luni, 5 ianuarie, la aniversarea a 54 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie, a avut loc o dezbatere moderată de Cristina Modreanu și de Cătălin Șrefănescu, la care au luat cuvântul regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu, actorii Marin Moraru și Sanda Toma, Radu Beligan, întemeietorul Teatrului de Comedie și actualul director al teatrului, George Mihăiță.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

06
/01
/15

Poveștile pline de umor și tâlc din Humuleștiul de altădată revin pe scenă la început de Gerar în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului Ion Creangă – spectacol ce a deschis stagiunea 2014-2015, fiind recompensat de juriul internațional al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de povești” cu Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol, și care a marcat, totodată, debutul regizorului Peter Kerek în teatrul pentru copii.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.