STUDIU – Muzica potenţează gustul unor preparate culinare. Cu ce se potrivesc Beatles, Pavarotti şi Ceaikovski?
https://www.ziarulmetropolis.ro/studiu-muzica-potenteaza-gustul-unor-preparate-culinare-cu-ce-se-potrivesc-beatles-pavarotti-si-ceaikovski/

Cântecele trupei The Beatles se potrivesc de minune cu fish and chips – un preparat tradiţional britanic -, iar ariile interpretate de Luciano Pavarotti „fac minuni” în combinaţie cu spuma de ciocolată, afirmă autorii unui studiu, potrivit căruia muzica potenţează gustul unor alimente.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Un studiu realizat de un profesor de psihologie de la Universitatea Oxford din Marea Britanie afirmă că anumite genuri muzicale pot să potenţeze gustul – inclusiv dulce, sărat şi amar – din anumite preparate culinare.

Intensitatea ariei „Nessun Dorma”, interpretată de celebrul tenor italian Luciano Pavarotti, reprezintă „acompaniamentul” perfect pentru spuma de ciocolată. Acordurile de pian din piesa „Autumn in New York”, interpretată de cântăreaţa de jazz Billie Holiday, potenţează aroma autumnală a budincii de dovleac.

În restaurantul Ultraviolet din Shanghai, preparatul fish and chips (peşte cu cartofi prăjiţi) este servit pe acordurile unor piese ale trupei The Beatles, iar în restaurantul El Celler de Can Roca din Girona, Spania, bezelele parfumate sunt servite împreună cu înregistrări video ale fotbalistului Lionel Messi în plină acţiune pe teren, deoarece, spun cercetătorii, acele imagini şi sunete reliefează şi mai mult aroma de lămâie din acel desert.

Această tehnică, denumită „asezonare digitală”, se aplică şi vinurilor, determinându-i pe clienţii unor restaurante să consume cu până la 15% mai mult alcool, dacă acesta le este servit în acelaşi timp cu o muzică potrivită.

Cercetătorii au descoperit că oamenii apreciază mult mai mult buchetul unui vin atunci când acesta vine „la pachet” cu muzica potrivită, notează Mediafax.

Astfel, „Cvartetul de coarde Nr.1 în Do Major”, de Piotr Ilici Ceaikovski, potenţează de minune buchetul vinului Chateau Margaux 2004, iar „Cvartetul pentru flaut în Do Major”, de Wolfgang Amadeus Mozart, ar trebui ascultat savurând un pahar de vin Pouilly-Fumé.

Charles Spence, profesor de psihologie comportamentală la Universitatea Oxford, autorul studiului, a explicat pentru The Observer că gustul nu reprezintă un element atât de dominant, după cum ar crede mulţi oameni, în ceea ce priveşte aprecierea unui preparat alimentar, pentru că urechile oamenilor transmit la rândul lor mesaje subliminale papilelor gustative.

Foto: STUDIU, Beatles, Pavarotti şi Ceaikovski – wikipedia

27
/02
/13

Teatrul de Sufragerie prezinta A fost odata primavara… cantec, povesti si ceai cu Maria Raducanu   Povestile se asculta cel mai bine acolo unde e atmosfera calda, confortabila, cu oameni putini si frumosi. Pe 2 Martie la ora 20.00,  Maria Raducanu revine in Sufrageria noastra – o voce de exceptie, cu acorduri suave de chitara, […]

27
/02
/13

Primăvara a venit, a venit şi s-a transformat în cântări de chitară! Pe 8 martie, la orele 20.00, ia pe cineva drag cu tine şi vino la UNTEATRU, să vezi cum înfloresc cântările pe strune. Ţi-am pregătit un concert fără vorbe, povestit de MAXIM BELCIUG la chitară, pe o geană de suflet. A iubi e primăvară! […]

26
/02
/13

Vă comunicăm repertoriul Teatrului Tandarica pentru perioada 28 februarie – 10 martie 2013. Joi, 28 februarie, ora 10.00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI Regia: Daniel Stanciu Scenografia: Daniela Drăgulescu Ilustratia muzicala: Vasile Manta Distributia: Simina Constantin, Alina Teianu, Dora Ortelecan Dumitrescu, Viorel Ionescu, Jou-Jou Drăgan, Geo Dinescu, Marin Fagu Vineri, 1 martie, ora 10.00 ALICE ÎN […]

20
/02
/13

Miercuri, 27 februarie 2013, ora 19.00, sunteţi invitaţi la Sala Radio pentru un adevărat „maraton” BACH reunind trei dintre cele şase concerte brandenburgice – considerate adesea ca cele mai rafinate creaţii ale muzicii baroce – şi Concertul  în do minor pentru violoncel şi orchestră. Dacă în 2012 RĂZVAN SUMA a prezentat publicului din 17 oraşe […]