„Substanța”, o critică incisivă la adresa standardelor de frumusețe
https://www.ziarulmetropolis.ro/substanta-o-critica-incisiva-la-adresa-standardelor-de-frumusete/

„Substanţa” / „The Substance”, filmul despre frumuseţe, obsesie şi sacrificiu, care i-a adus lui Demi Moore primul Glob de Aur din carieră, rulează acum în cinematografele din România.

Un articol de Liliana Matei|9 ianuarie 2025

Regizat de Coralie Fargeat, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, „The Substance” îmbină elemente de body horror cu o critică incisivă la adresa standardelor de frumusețe. Cu un stil vizual îndrăzneț și o poveste care zguduie convențiile, filmul a fost aclamat de critici și public deopotrivă, fiind numit „o capodoperă a genului”, iar publicația Rolling Stone l-a descris drept „un amestec extraordinar între Sunset Boulevard și The Fly”.

Demi Moore interpretează rolul lui Elisabeth Sparkle, o fostă vedetă de televiziune care apelează la o substanță misterioasă pentru a-și recăpăta tinerețea și succesul pierdute. Însă perfecțiunea are un preț, iar deciziile personajului duc la o transformare fizică și psihologică care sfidează limitele imaginației. Alături de Moore, Margaret Qualley, fiica actriței Andie MacDowell, oferă o performanță remarcabilă într-o o poveste fascinantă despre sacrificiu, frumusețe și dorința de a rămâne relevant într-o lume obsedată de aparențe. Distribuția este completată de Dennis Quaid în rolul lui Harvey, personaj pe care l-a preluat după decesul lui Ray Liotta, inițial distribuit.

Rolul din acest film, o revenire spectaculoasă pentru Demi Moore, i-a adus primul său premiul la Globurile de Aur, la 62 de ani.  În discursul său emoționant, actrița a povestit cum, cu 30 de ani în urmă, un producător a numit-o „o actriță popcorn”, lăsând-o să creadă că succesul financiar nu ar putea fi niciodată însoțit de recunoaștere artistică. „Această etichetă mi-a erodat în timp încrederea în mine, până când am ajuns să cred că poate asta e tot ce pot. Apoi, la un moment de cotitură, acest scenariu magic, curajos și complet ieșit din tipare mi-a arătat că mai am multe de oferit. Universul mi-a spus că nu am terminat,” a spus Demi Moore.

„Substanța este un film despre corpurile femeilor. Despre cum acestea sunt analizate, idealizate, criticate în spațiul public. Despre cum, ca femei, suntem adesea făcute să credem că nu avem altă opțiune decât să fim perfecte, sexy, zâmbitoare, slabe, tinere și frumoase pentru a fi valorizate de societate. Și despre cât de imposibil este pentru femei să scape de aceste presiuni, indiferent cât de educate, puternice sau independente ar fi… Pentru că, de peste 2000 de ani, corpurile femeilor au fost modelate și controlate de dorințele celor care le-au privit”, spune Coralie Fargeat, autoarea filmului.

Inspirată de filme clasice precum The Fly al lui David Cronenberg și The Shining al lui Stanley Kubrick, Coralie Fargeat a optat pentru efecte practice spectaculoase, evitând CGI-ul în favoarea unui realism visceral. Designerul de efecte speciale Pierre-Olivier Persin a utilizat materiale precum silicon, latex spumă și modele din gelatină explozivă pentru a reda transformările radicale ale personajelor.

Scenele de machiaj au fost o provocare majoră pentru cele două actrițe, Demi Moore și Margaret Qualley petrecând ore întregi în procesul de aplicare și îndepărtare a protezelor. În ciuda dificultăților, rezultatul este impresionant, culminând cu o scenă finală spectaculoasă, în care 36.000 de litri de sânge artificial inundă ecranul.

„Substanța” are premiera în cinematografe din 10 ianuarie și este distribuit  în România de Independența Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

În prima parte a acestui an, Independența Film anunță premierele filmelor Marcello Mio (r. Christophe Honoré) pe 24 ianuarie, Parthenope (r. Paolo Sorrentino) pe 7 februarie, Caught by the Tides (r. Jia Zhangke) pe 21 februarie, Hors du temps (r. Olivier Assayas) și Monsieur Aznavour (r. Mehdi Idir, Grand Corps Malade) în luna martie.

22
/01
/25

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficţiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, „Pusher”, proaspăt restaurat, o invitată specială din Islanda şi două proiecții pentru copii fac parte din programul secţiunii de cinema a primei ediţii a Nordic Festival.

06
/01
/25

Duminică seară, la cea de a 82-a ediţie a Globurilor de Aur, actorului american de origine română Sebastian Stan Premiul i s-a decernat Premiul pentru Cel mai bun actor într-un film de comedie/musical.

29
/12
/24

Între 13 și 16 februarie 2025, Bucureștiul va găzdui prima ediție a unui nou festival multidisciplinar. Acesta explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, în spații culturale consacrate din capitală.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.