Succes al Orchestrei Naţionale Radio România la Shanghai Spring International Festival 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/succes-al-orchestrei-nationale-radio-romania-la-shanghai-spring-international-festival-2013/

Muzica lui Enescu a entuziasmat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio (ONR) vineri, 17 mai.

Un articol de Andrada Văsii|19 mai 2013

Muzica lui Enescu a entuziasmat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea Orchestrei Naționale Radio (ONR) vineri, 17 mai.

Concertul a avut loc într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China:  Shanghai Oriental Art Center, scenă inaugurată în 2005 printr-un concert susţinut de Filarmonica din Berlin.

Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul închiderii manifestării denumite „Shanghai Spring International Music Festival“, sărbătoare muzicală organizată din 1960, cu cea mai lungă tradiţie din China. Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30.

Inaugurat pe 28 aprilie, festivalul se încheie pe 18 mai 2013, cu un concert al Orchestrei simfonice din Praga, la finalul unui maraton de 52 de spectacole şi concerte desfaşurate în diferite teatre şi săli de concert ale metropolei cu 18 milioane de locuitori, cosmopolitul Shanghai.

La ediţia din acest an au participat ansambluri artistice importante din zece ţări, printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România ş.a. care au prezentat aici atât partituri din ţara de origine, cât şi lucrări celebre în spaţiul chinez.

Operele lui Enescu în primă audiție

În acest context, „Rapsodia I“ şi „Simfonia I“ de Enescu, două lucrări în care atât Orchestra Naţională Radio, cât şi dirijorul ei principal, Tiberiu Soare, sunt imbatabili, s-au bucurat de un binemeritat succes de public, deşi partiturile erau ascultate în primă audiţie de cei peste 1500 de spectatori chinezi care au umplut spectaculoasa şi moderna sală de la Shanghai, plătind pentru acest privilegiu bilete cu un preţ mediu de 50 de dolari.

Ciocârlia a răsunat la Shanghai

Satisfacţia muzicienilor români a fost cu atât mai mare cu cât celebritatea pianistei chineze Xie Jingxian în interpretarea „Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms“, răsplatită cu minute de aplauze de public, a fost pe deplin echilibrată de strălucirea şi spectaculozitatea bijuteriei muzicale pe o binecunoscută temă folclorică: „Ciocârlia“. Piesa românească celebră în China a încheiat seara în versiunea cuceritoare a violonistului Gabriel Croitoru şi a Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Tiberiu Soare.

Public fascinat de interpretarea românilor

Mă bucur mult că am avut ocazia să ascult o orchestră din România la mine în oraş. Mi-am luat bilete la mai multe concerte din festival şi mă bucur că l-am ales şi pe acesta. Sunt la o bursă în Germania şi am citit despre orchestră în ziarele nemţeşti.

spectator chinez

În sală am descoperit şi un român stabilit la Shanghai de zece ani care a afirmat: „Un concert la superlativ, spun toţi spectatorii chinezi, i-am auzit vorbind în pauză. Am venit imediat ce am văzut afişele în oraş, cu alţi şase prieteni chinezi care sunt la fel de încântaţi ca şi mine de orchestră.“

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai.

Foto credit: Virgil Oprina

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.