Suflet vagabond, performance-ul emoționant care deschide anul teatral la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/suflet-vagabond-performance-ul-emotionant-care-deschide-anul-teatral-la-arcub/

Suflet vagabond este spectacolul care deschide anul teatral la ARCUB – Centrul Cultural al Bucureştiului. Îmbinând cu succes teatrul cu muzica, acest performance plin de culori şi emoţii se joacă pe 23 şi 24 ianuarie de la ora 20:00, la sediul din Gabroveni (str. Lipscani nr. 84-90).

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2016

Suflet vagabond este un monolog în doi, inspirat din povești adevărate. Povești adunate din sticlele aruncate în mare de artiști-călători ai lumii dar și de alte suflete anonime.

Ideea spectacolului s-a născut pe meleaguri străine, la Alger (Festivalul Cultural European), când doi prieteni s-au întâlnit și-au hotărât să pună la cale “un proiect de suflet” vorbit într-o singură limbă, “cea a muzicii, a armoniei, în ciuda disonanțelor, zgomotelor asurzitoare care ne bulverseazà încontinuu”.

Povestea neterminată despre viața celor mereu pe drum, a fost imaginată de doi creatori-hoinari cu o bogată experiență în afara țării: actrița de teatru șiSuflet vagabond film Simona Măicănescu (în țară a lucrat cu regizori precum Tompa Gabor, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Mona Chirilă, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Lucian Pintilie) și muzicianul și compozitorul Alex Simu, care și-a plimbat muzica prin 32 de țări și cinci continente.

Din echipa proiectului mai fac parte: Elena Butică, asistent regie și scenografie, Dan Basu, un artist vizual foarte cunoscut în zona underground românească pentru proiecțiile sale multimedia și pictorița stabilită în Spania, Anka Moldovan, ale cărei tablouri reprezintă suportul spectacolului vizual.

Aşteptam de mult un astfel de spectacol în peisajul nostru extrem de pestriţ, amestecat, prea amestecat, care să-mi aducă aminte de colinele înmuiate în lumină şi mister ale lui Horia Bernea şi Cesare Pavese, de picturile magice ale ale lui Florin Niculiu, de melancolia fără sfârşit a lui Emil Botta. Da, aşteptam un astfel de “haiku” al sufletului, scris cu o caligrafie atât de preţioasă: cea a pasiunii, a iubirii absolute, a legăturilor “mişunate” între lucruri şi oameni. – Irina Budeanu, Cotidianul

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și din rețeaua de bilete EVENTIM.

Preţuri: 43,20 lei (Categoria I) și 27 lei (Categoria II).

Foto: Suflet vagabond – Toma Lapteş

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”