„Sunt cel mai frumos din orașul acesta”…
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunt-cel-mai-frumos-din-orasul-acesta/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) aduce un omagiu dramaturgului, poetului, regizorului şi actorului Radu Stanca cu prilejul împlinirii a 102 ani de la naştere, printr-o seri de recitaluri online.

Un articol de Liliana Matei|1 martie 2022

În 5 martie, la ora 11:00, publicul va putea urmări un recital din opera poetului Radu Stanca, în interpretarea lui Constantin Chiriac, director general TNRS și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

În 6 martie, la ora 11:00, este programat un spectacol online cuprinzând aproape 40 de recitaluri ale actorilor Naționalului sibian.

Evenimentele vor fi distribuite pe pagina de facebook și pe canalul de YouTube ale Teatrului.

Radu Stanca (n. 5 martie 1920- d. 26 decembrie 1962), apreciat dramaturg, poet, eseist, regizor, actor, a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității „Regele Ferdinand” din Cluj, licențiat cu o disertație despre Problema cititului. Din 1943, a fost asistent la Catedra de Filosofie a culturii a lui Lucian Blaga; a făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, a fost redactor responsabil al revistei Curțile dorului, a fost distins cu premiul Sburătorul pentru piesa de teatru Dona Juana și a colaborat la numeroase publicații ale vremii, între care Tribuna, Contemporanul, Viața românească.

În 13 februarie 1949, la Sibiu a avut loc premiera piesei „Căsuța din câmpie” de Samuil Marșak, prima piesă montată de Radu Stanca.

A fost regizor al Teatrului de Stat din Sibiu până în anul 1961, când a fost numit prim-regizor al Teatrului Național din Cluj.

De-a lungul activității sale la Sibiu, Radu Stanca s-a remarcat drept un regizor de marcă, punând în scenă numeroase producții apreciate de public, reușind să dezvolte și să pună în valoare un colectiv teatral bine închegat, afirmându-se ca un deschizător de drumuri pentru evoluția excepțională în timp a teatrului sibian care astăzi îi poartă numele.

Foto: Răzvan Negru

PROGRAM RECITAL RADU STANCA:

5 martie, ora 11:00

Constantin Chiriac: Sunt cel mai frumos din orașul acesta, Ce să-ți aduc iubito de pe mare, Căzuse noaptea în cetate

6 martie, ora 11:00

 1. Veronica Arizancu, Biblică, Prin urmare nu mă mai iubești
 2. Vlad Robaș, Cântec de leagăn, De n-ar fi decât visul
 3. Alexandru Gîlcescu, Argonautică
 4. Alexandru Malaicu, Anacronism romantic
 5. Adrian Matioc, Ciuta
 6. Adrian Neacșu, Scara, Nu pentru orice taină
 7. Arina Ioana Trif, Cea mai frumoasă floare, Trandafirul și călăul
 8. Cătălin Neghină, Rugăciune, Trubadurul mincinos,   Corydon
 9. Dana Taloș, Numai noaptea,  Cupa, Cântec de beție
 10. Mihai Coman, De ce dai voie vântului, Toast
 11. Florin Coșuleț, Aforisme pentru un actor tânăr! (din vol. Aqvarium)
 12. Gabriela Pîrlițeanu, Nocturnă
 13. Eduard Pătrașcu, Un cneaz valah la porțile Sibiului
 14. Liviu Vlad, Atavism
 15. Pali Vecsei, Penitență
 16. Ștefan Tunsoiu, Arhimede si soldatul, Vulpea
 17. Viorel Rață, Exercitiu în aer liber, Poem 
 18. Diana Fufezan, Cântec de toamnă
 19. Ioana Cosma, Doti, Cina cea de dragoste, Balada studențească
 20. Ioana Blaga Frunzescu, Frunzele, In extremis, Lamentația Seherezadei
 21. Emoke Boldizsar, Biblică – text în limba germană cu subtitrare în limba română
 22. Fabiola Petri, Vizita, Fata și zmeu
 23. Yannik Becker, Buffalo Bill, 
 24. Cendana Trifan, Papillon, Tristete de toamnă,
 25. Codruța Vasiu, Despărțire
 26. Iustinian Turcu, Regele visător
 27. Raluca Iani, De-aș fi rege, Lamentatia Ioanei d’Arc pe rug, Sonet (Spuneai că niciodată n-o să piară)
 28. Ali Deac, Gazel, Pan
 29. Cristina Ghinieș Stoleriu, Zic și eu, Fata cu vioara
 30. Cristian Stanca, Peisaj
 31. Cristina Ragos, Ad INAMICOS, Soliloc
 32. Daniel Plier și Johanna Adam, Zank und zwist auf dem Olymp – în limbile germană și română
 33. Nicu Mihoc, Oare să fie drept
 34. Mariana Mihu-Plier, Ars Doloris
 35. Marius Turdeanu, Poștalionul
 36. Ofelia Popii, Simpozion
 37. Serenela Mureșan și Mihai Coman, Silentium nocturn
 38. Horia Fedorca, Adio la prieteni.
27
/05
/22

Premiera oficială a spectacolului „Cancún” de Jordi Galceran, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, cea mai recentă montare a regizorului Felix Alexa. Va avea loc vineri, 3 iunie, și sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.