„Suntem în anul Unirii, dar e o dezbinare mai cumplită decât oricând în ţara asta” – Andrei Şerban, la Profesioniştii
https://www.ziarulmetropolis.ro/suntem-in-anul-unirii-dar-e-o-dezbinare-mai-cumplita-decat-oricand-in-tara-asta-andrei-serban-invitatul-eugeniei-voda-la-profesionistii/

Din 17 martie, la TVR 1 începe un nou sezon „Profesioniştii”. Noua serie de premiere va aduce invitaţi din cele mai diverse domenii, de la medicină până la contraspionaj. Primul invitat: regizorul Andrei Şerban.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2018

Emisiunea Profesioniştii este la TVR 1 şi TVR+ în fiecare sâmbătă, la ora 23.00. Primul invitat al Eugeniei Vodă la Profesioniştii va fi celebrul regizor Andrei Şerban, pentru care anul 2018 înseamnă anul celei de-a 75-a aniversări. „Suntem în anul Unirii, dar e o dezbinare mai cumplită decât oricând în ţara asta”… spune, printre altele, Andrei Şerban în emisiune.

Andrei Şerban s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ; în Bucureşti, s-a remarcat cu montarea spectacolului „Iulius Cezar”, de Shakespeare, la Bulandra. Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări.

În SUA, începând cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein‘s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. şi cu New York City, Seattle şi Los Angeles Opera.

În Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo. În Romania, Andrei Şerban a pus în scenă piese care i-au adus mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru.

Andrei Serban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California – San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d”Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York.

O nouă „provocare” care poate da de gândit, un nou interviu marca Eugenia Vodă – la TVR 1 şi online, pe TVR+, sâmbătă, 17 martie, de la ora 23.00.

Foto: Andrei Şerban – yorick.ro

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.