SUPERLATIVE – Prima ediţie Street Delivery din Baia Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/superlative-prima-editie-street-delivery-din-baia-mare/

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecţionar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană şi cele mai iscusite meşteriţe de la Săpânţa, cu toţii au fost prezenţi la prima ediţie Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generaţii de makeri din industriile creative şi cei mai buni meşteşugari, artişti, comercianţi, manufacturieri sau chibiţi din Maramureş.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2016

Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare a organizat prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 38 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance.

“E o întâmplare, am fost omul potrivit, la locul potrivit”, și-a explicat succesul Felix Zenger, un pianist care studiază jazz-ul la Helsinki, dar care s-a născut în orașul Turku, fostă Capitală Culturală a Europei în 2011.

Beatbox – Felix Zenger from Felix Zenger on Vimeo.

 

Evocând experiența orașului său natal, consideră că acest titlu trebuie acordat acelor orașe care pot demonstra prin proiecte coerente că au dorința și capacitatea practică de a gestiona proiecte de regenerare prin cultură.

Vreme de trei zile, Baia Mare a testat experimente acustice alternative, de la breaks, dubstep și mashups, până la hip-hop, ghetto funk și rock, s-a dansat în ploaie, inclusiv la concertul SKA-NK, au răsunat răpăituri de percuții din djembele lui Ciobi Cerei, un muzician care a cântat cândva cu Johnny Răducanu și își continuă experimentele jazz cu Harry Tavitian sau Mihai Iordache.

S-a dansat tango și street, au răsunat viburi actuale, beat contemporan și electrobluesul lui Mr.jurjak, un regizor de film care preferă muzica.

Alături de muzicieni de avangardă au venit meșterii și artiștii din Maramureș, care s-au adunat la Baia Mare, un oraș care a redat străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii meșteșugari cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii.

Spațiul public a fost redat, măcar și numai pentru câteva zile, comunității, trotuarele au încetat să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care au țeasut ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric, sau studenților de la Asociația Zestrea, care au recondiționat măști populare.

Street Delivery

Street Delivery

Foto: Street Delivery – Gabriel Pop

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.