Symphactory Orchestra și dirijorul Tiberiu Soare, concert de Ziua Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/symphactory-orchestra-%c8%99i-dirijorul-tiberiu-soare-concert-de-ziua-europei-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga şi violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu şi violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române oferă un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2018

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ — cel mai nou centru cultural al orașului București, vă invită timp de trei zile, în 11, 12 și 13 mai, la un eveniment de excepție care, sub titlul ‘Muzica Europei — Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti’, va reuni expoziții, conferințe, recitaluri și concerte, prilejuite de aniversarea Zilei Europei, din data de 9 mai.

Evenimentul va fi structurat pe trei coordonate — Seara muzicii românești, Seara muzicii germane și austriece și Seara muzicii franceze și italiene.

Frumusețea și puterea muzicii ne vor aduce împreună, pentru a ne reaminti tuturor nu doar valorile care au stat la baza formării Uniunii Europene, ci și faptul că sărbătorim 100 de ani la Marea Unirea a românilor. De altfel, ziua de 9 mai are pentru noi o semnificație dublă, fiind data la care, în 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României, prin vocea istoricului și omului politic Mihail Kogălniceanu.

Vineri, 11 mai, de la orele 19.00, vom avea onoarea de a fi gazda vicepreședintelui Academiei Române, domnul Răzvan Theodorescu, ce va susține conferința ‘Cele două Europe’, un studiu asupra evoluției spațiului european din punct de vedere istoric, politic, dar mai ales cultural.

Diversitatea etnică atat de caracteristică spațiului românesc vă va fi prezentată de Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ prin recitalul extraordinar ‘România, mica Europă’, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Programul va cuprinde creații semnate de compozitori români, basarabeni, de origine maghiară, germană dar și evreiască, program care îl va avea la loc de cinste pe marele compozitor și pianist Dinu Lipatti, figură emblematică a artei românești și europene.

Recitalul va avea loc în Salonul de muzică al Casei Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Sâmbătă, 12 mai, de la orele 19.00, vă vom invita la primul concert în curtea casei lui Dinu Lipatti, în aer liber. Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, vor interpreta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, J. Haydn, J. Strauss și F. Kreisler.

Duminică, 13 mai, tot de la orele 19.00 și tot în curtea Casei Lipatti, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, vor interpreta lucrări ale marilor compozitori francezi și italieni Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Jules Massenet. Soprana Iulia Isaev și tenorul Alin Stoica vor interpreta arii celebre din oprele ‘Carmen’, de Georges Bizet și ‘Faust’, de Charles Gounod, de la a cărui naștere se împlinesc, în 2018, 200 de ani.

Expoziția informativă ‘Uniunea Europeană — o istorie’, precum și expoziția de tablouri ‘Dinu Lipatti — familia, profesorii și prietenii’ vor fi accesibile publicului nostru pe tot parcursul celor trei zile, între orele 19.00 — 22.00.

Conceptul evenimentului ‘Muzica Europei — Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti’ aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor ‘Dinu Lipatti’.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Ziua Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti” – facebook

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.