Szobi Cseh a fost învins de cancer. Celebrul cascador avea 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/szobi-cseh-a-fost-invins-de-cancer-celebrul-cascador-avea-71-de-ani/

Szobi Cseh a murit în această dimineaţă, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, unde era internat cu diagnosticul mielom multiplu în formă avansată.

Un articol de Petre Ivan|1 august 2014

Szobi Cseh s-a stins din viaţă, în jurul orei 03.00, după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, notează Mediafax.

A fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală. A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Cascadorul, care a sfidat moartea în zeci de filme, declara, în iunie 2013, că are o singură dorinţă: “Nu vreau să dau colţul, că iubesc viaţa foarte mult”.

Cine a fost Szobi Cseh

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”.

Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Szobi Cseh şi Florin Piersic

Szobi Cseh şi Florin Piersic

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

În perioada 1999 – 2002, cascadorul a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.

În mai 2010, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Foto cu Szobi Cseh – Cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.