Tablou de Gustav Klimt, record pe piaţa de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-de-gustav-klimt-record-pe-piata-de-arta/

Tabloul „Bauerngarten”, de Gustav Klimt, s-a vândut miercuri seara la Sotheby’s Londra cu 48 de milioane de lire sterline, stabilind al treilea cel mai ridicat preţ pentru o operă a artistului vândută în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Estimat la 45 de milioane de lire sterline, lucrarea a fost adjudecată în final cu 47.971.250 de lire sterline, la licitația dedicată impresionismului și artei moderne organizată la Londra, scrie News.ro.

Reprezentanții casei de licitație au spus că tabloul de la 1907, „Bauerngarten”, este una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artistului care a apărut pe piață.

Klimt este unul dintre cei 10 artiști a cărei operă a depășit la licitații suma de 100 de milioane de dolari, următorii artiști în top fiind Gaugain, Cezanne, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock și De Kooning.

La aceeași licitație, tabloul lui Pablo Picasso, „Plant de tomates”, a fost vândut pentru suma de 17 milioane de lire sterline. Tabloul a fost pictat de Pablo Picasso în Paris, în timpul ocupației naziste și prezintă o plantă de roșii ce a crescut pe pervazul ferestrei sale, fiind estimată la un preț de aproximativ 15 milioane de lire sterline.

Pablo Picasso a pictat tabloul în vara anului 1944, cu câteva săptămâni înainte ca orașul să fie eliberat. Inclus pe lista neagră a naziștilor, artistului i-a fost interzis să își expună lucrările din timpul războiului.

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Klimt, Bauerngarten blumengarten, 1905c

Licitația pentru tabloul „Femme nue assise”, semnat tot Picasso, s-a oprit la 13,6 milioane de lire sterline, iar pentru „Femme assise dans un fauteuil sur fond blanc”, la 12 milioane de lire sterline.

Un alt lot semnat Picasso, „Nu couche et tete d’homme”, a fost cumpărat de un colecționar cu suma de 7,9 milioane de lire sterline, o sumă mai mică decât estimarea.

„Portrait de Baranowski”, de Amedeo Modigliani, a atins în aceeași seară suma de 16,1 milioane de lire sterline, iar „Effet de neige a Louvenciennes”, de Alfred Sisley, a fost adjudecat pentru 7,3 milioane de lire sterline.

Paul Gaugain, cu „Te arii vahine – La femme aux mangos (II)”, s-a vândut cu 8,3 milioane de lire sterline.

„Les quatre saisons (L’hiver, Le printemps, L’ete, L’automne), de Camille Pissarro, a fost vândut cu 7,6 milioane de lire sterline, estimarea fiind între 8 și 12 milioane de lire sterline. Și Edgar Degas a avut succes la Londra. Tabloul „Femme nue, de dos, se coiffant (Femme se peignant)” a fost adjudecat pentru 5,4 milioane de lire sterline.

Totalul vânzărilor la licitația de artă „Impressionist & Modern Art”, organizată la început de martie de Sotheby’s, a fost de 177 de milioane de lire sterline.

(Sursa: News.ro)

Foto: Tablou de Gustav Klimt – facebook

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?