Tabloul „Catrina” semnat de Tonitza, adjudecat la 142.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabloul-catrina-semnat-de-tonitza-adjudecat-la-142-000-de-euro/

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii. Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică. Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Tabloul „Catrina” semnat de Nicolae Tonitza a fost adjudecat la licitaţia Artmark de miercuri seară la suma de 142.000 de euro, potrivit site-ului casei de licitaţii.

Lucrarea, cel mai bine cotată a licitaţiei, fiind estimată la 100.000-200.000 de euro, o reprezintă pe fiica artistului într-o postură erotică.

Printre tablourile vândute la preţuri ridicate la licitaţia de toamnă a Artmark – „Mari maeştri ai picturii româneşti” – s-au mai numărat: „Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure” de Nicolae Grigorescu, la 46.000 de euro, „Primăvară la Mangalia” de Ion Ţuculescu, la 38.000 de euro, „Natură statică cu borcan cu pensule, carafă şi cărţi” de Gheorghe Petraşcu, la 34.000 de euro, „Tânără în interior” de Francisc Şirato, la 30.000 de euro, „Natură statică cu narcise şi oglindă” şi „Pont du Diable” de Theodor Pallady, la 32.000 de euro, respectiv 24.000 de euro, „Peisaj din Sinaia” de Theodor Aman, la 24.000 de euro, „La zăpadă” de Max Herman Maxy, la 20.000 de euro, Pagoda din „Kiyotaki” de Samuel Mutzner, la 19.500 de euro, „Maternitate” şi „Scenă de seară – Sighişoara” de Camil Ressu, la 32.000 de euro, respectiv 18.500 de euro, „Culegătorii de scoici” de Corneliu Baba, la 16.500 de euro, „Bărci la Veneţia” de Nicolae Dărăscu, la 15.500 de euro, „Fetiţă în foişor” de Ion Theodorescu-Sion, la 15.000 de euro.

Între lucrările cumpărate la această sesiune s-a numărat şi „Natură statică cu flori, carte şi lămâi” de Alexandru Ciucurencu, adjudecată la 16.000 de euro. Aceasta provine din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, care a achiziţionat lucrarea direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei „Faust”.

O altă lucrare semnată de Ciucurencu şi vândută la licitaţie a fost „Natură statică cu pere şi carte”, la 15.500 de euro.

Artmark a pus în vânzare şi o operă rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, care provine dintr-o importantă colecţie belgiană, şi anume uleiul pe pânză intitulat „Descătuşarea României” semnat de Gheorghe Tăttărescu, ce a fost adjudecat la 9.500 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria „tezaur naţional”. Opera este una dintre cele trei reprezentări ale „României descătuşate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări i-a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel a acceptat propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

Licitaţia de toamnă a Artmark a avut vânzări totale de 1.045.000 de euro, rata de adjudecare fiind de 96,3% la cele 135 de loturi scoase la vânzare.

Următoarele sesiuni ale casei de licitaţii – Postmodernism şi Contemporană şi „Erotica” – vor avea loc pe 13 octombrie.

 

Sursa: Agerpres

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.