Tabloul „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)”, de Theodor Aman, exponatul lunii ianuarie la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabloul-proclamarea-unirii-24-ianuarie-1859-de-theodor-aman-exponatul-lunii-ianuarie-la-mnir/

Tabloul „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)”, de Theodor Aman, va constitui exponatul lunii ianuarie în cadrul unei micro-expoziţii care va fi vernisată marţi în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), informează Biroul de presă al MNIR, într-un comunicat transmis luni.   Pictura realizată în ulei pe pânză, surprinde un moment de […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Tabloul „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)”, de Theodor Aman, va constitui exponatul lunii ianuarie în cadrul unei micro-expoziţii care va fi vernisată marţi în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), informează Biroul de presă al MNIR, într-un comunicat transmis luni.

 

Pictura realizată în ulei pe pânză, surprinde un moment de răscruce al istoriei României şi îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti în momentul votării lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859.

Cei 62 de bărbaţi sunt prezentaţi într-o atitudine de poză, autorul sugerând totodată presiunea maselor populare aflate afară, în jurul Mitropoliei, asupra deputaţilor din sală. Opera de artă a fost realizată în anul 1861.

Alături de pictura realizată de Theodor Aman vor mai fi expuse şi alte obiecte care sunt legate de Unirea Principatelor şi de domnitorul Alexandru Ioan Cuza (trusa de pistoale primită de Cuza de la Napoleon al III-lea, urnele de vot şi bilele albe şi negre care au fost pregătite pentru desemnarea domnitorului Moldovei în cazul în cazul unui balotaj între candidaţi, sigiliul „domnitorului Unirii”).

Potrivit sursei citate, partener al MNIR, care continuă şi anul acesta seria micro-expoziţiilor din cadrul proiectului „Exponatul lunii”, pentru acest eveniment fiind Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, Iaşi.

Micro-expoziţia care prezintă tabloul „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)”, va fi deschisă până pe 15 februarie.

Sursa: Agerpres

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?