Tablouri celebre, la Muzeul Național de Artă al României
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-celebre-la-muzeul-national-de-arta-al-romaniei/

Nu-i nevoie să călătoreşti prea departe ca să vezi tablouri valoroase ale unor mari pictori. Ai la dispoziţie, chiar în inima Bucureştiului, Galeria de Artă Europeană a MNAR.

Un articol de Cosmin Ungureanu|28 noiembrie 2017

Pe Calea Victoriei, în sălile fostului Palat Regal, muzeul îți oferă șansa să admiri picturi de Tintoretto, El Greco, Rubens, Sisley, Brueghel, Rembrandt și alte nume mari ale artei europene. Iată câteva aspecte interesante despre patru dintre aceste capodopere!

Bunavestire, de Jacopo Tintoretto (1518-1594), a făcut parte, cândva, din colecţia lui Constantin Esarcu, ingeniosul om politic și diplomat care a făcut posibilă construirea Ateneului. Fecioara Maria este reprezentată ca o tânără aristocrată venețiană, cu decolteul și părul acoperite de un văl transparent de mătase. Acțiunea e plasată în interiorul unui palat, un decor tipic pentru Veneția acelor vremuri.

Închinarea păstorilor, de El Greco (1541-1614), a fost, înainte de a intra în colecția personală a regelui Carol I, parte componentă a altarului principal al bisericii Colegiului „Întrupării” din Madrid. Terminată în 1600, lucrarea este considerată cea mai complexă dintre operele pictorului cretan. Știai că El Greco apare și el printre personajele acestui tablou, într-un autoportret?

Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens (1577-1640). Ai remarcat gulerul înfoiat pe care-l poartă tânăra din tablou? O astfel de piesă vestimentară era purtată mai ales de nobili, ca să marcheze separarea dintre trup, inferior minții și sufletului, și cap. Gulerul era făcut din metri întregi de dantelă sau pânză atent și migălos încrețită.

Ciclul Anotimpurilor, de Peter Brueghel cel Tânăr (1564 -1638). Știai că cele patru tablouri, Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, au fost pictate având la bază desenele lui Peter Brueghel cel Bătrân? Fiul său i-a moștenit nu doar atelierul, ci și talentul, așa că tablourile au fost preluate și lucrate respectând maniera artistului inițial. Privește-le cu atenție și de fiecare dată vei descoperi câte un detaliu inedit care vorbește despre felul în care trecerea anotimpurilor marca viața oamenilor de odinioară.

Dacă ți-am stimulat curiozitatea cu privire la comorile existente la MNAR și vrei să afli mai multe despre lumea fabuloasă a picturii, Fundația Calea Victoriei propune în această perioadă un curs de Introducere în Istoria Artei, ținut de Cosmin Ungureanu, istoric de artă și referent al Muzeului Național de Artă al României.

Foto: MNAR, prin amabilitatea Fundației Calea Victoriei

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.