Tablouri de vacanță. Sau 10 recomandări de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-de-vacanta-sau-10-recomandari-de-muzica-clasica/

Cu gândul la vacanţă? Sau în drum spre oaza de linişte la care visezi de câteva luni?… Mare, ocean, lagună, vârf de munte, deal, colină, şes sau vale? Muzica bună te însoţeşte oriunde, ca un prieten de nădejde…

Un articol de Corina Dima|3 august 2015

1. Dansuri ungare – nr. 1 – Brahms

În mașină, pe autostradă. Soarele dimineții este puternic, vântul adie ușor. Nu ai mai simțit de mult timp accelerația atât de ușoară. Un sentiment de libertate îți pătrunde în toți porii…
În curând, pe plajă!…

2. Vivaldi – Anotimpurile – Vara

Șinele de tren marchează sacadat timpul. Lanurile de floarea-soarelui îți inundă privirea, cu galben, mult galben. Ai ascultat de atâtea ori Vivaldi, dar tot îi mai descoperi nuanțele, culorile, bucuria.

3. Arturo Márquez – Dans 2

Te-ai urcat pe o barca, e de fapt un catamaran cu pânze în culorile cerului… Sparge ușor valurile turcoaz. Departe, în zare, se vede insula unde o să poposești o săptămână.
Marea, valurile se mișcă în pas de dans, iar vasul îi ține isonul…
Să dansăm!

4. Edvard Grieg – Peer Gynt

La munte e răcoare. Nu mai simți arșița care te toropește, soarele dorogoritor dintre betoanele orașului. Respiri răcoarea si măreția muntelui. Îți era dor de răcoare.

5. Leonard Bernstein – West Side Story, Mambo

Barul de pe plajă. Nu te-ai decis ce ai vrea, ce te-ar răcori mai tare… un cocktail sau o bere? Privești în jur. Inspiră adânc. Vară, soare, mare, plajă… aer de vacanță!

6. Frederic Chopin – vals, mazurka și barcarolla

Deltă. Amurg. Încremenire. Ridici ochii spre cer – stele mii, ca o perdea, tapetează cerul și sunt atât de aproape de tine… Nu ai mai văzut nicicând tabloul acesta înstelat.
Pe fundal, în surdină, se croiește o plasă, ca un năvod de sunete… Și, rămâi așa, prins în imponderabilitate, între sunet și imagine.

7. P.I. Ceaikovski – baletul „Spărgătorul de nuci”

Bucurie de viață. Dans. Grație. Frumusețe. Splendoare. Iubire. Speranță.
Orice balet de Ceaikovski poate fi creionat așa. Cuvintele sunt prea mărunte, glăsuiesc mai bine muzica și dansul!

8. Johannes Brahms – Simfonia nr. 4, partea 1

Te apropii. Descoperi un sătuc mic, ascuns sus, pe o colină. Străduțe înguste, în pantă cu flori în fiecare poartă. Și oamenii din sat care te salută. Un sentiment de bunătate (un amestec de firesc, omenesc și familiariatate) îți inundă spiritul. Bucură-te de lucrurile simple!

9. Modest Musorgski  – Tablouri dintr-o expoziție

Nu, nu mă gândeam la o vacanță citadină în care explorezi tainele unui oraș nou.
Ci la tablourile pe care ți le oferă o cărare de munte, într-o drumeție de vară. Fii cu simțurile treze, la fiecare pas te așteaptă o surpriză.

10. Maurice Ravel – Bolero

Un răsărit sau un apus de soare.
Energia crește, tensiunea se acumulează cu fiecare notă. Bolero-ul vrăjește prin repetiția obsesivă și ritmul sacadat. Și totul se transformă, treptat, într-o forță năvalnică. Să ne ținem de mână, să fim ca unul!

FOTO: Facebook Mezzo

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

07
/12
/14

Duminică, 7 decembrie, începând cu ora 17.00, la Opera Comică pentru Copii are loc premiera spectacolului “Poveste de Crăciun”. În decursul celor două săptămâni în care rulează, vor evolua în cadrul spectacolului nume sonore precum Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi și Vlad Rădescu.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

05
/12
/14

Invitata Marinei Constantinescu la ediţia Nocturne de vineri, 5 decembrie, este cântăreaţa şi actriţa Margareta Pâslaru. „Faptul că am fost aleasa atâtor mari regizori şi compozitori m-a îmbogăţit enorm. Am fost obişnuită cu schimbul de iubire şi tandreţe", îşi începe firul poveştii Margareta Pâslaru în emisiunea ce poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

26
/11
/14

Seria de evenimente speciale programate la Sala Radio în luna decembrie, adevărate cadouri muzicale de cel mai înalt nivel artistic, debutează miercuri, 3 decembrie (19.00) cu recitalul extraordinar susţinut de pianistul SERGIU TUHUŢIU, unul dintre cei mai valoroşi tineri artişti români, aplaudat adesea în străinătate, care a devenit cunoscut publicului larg ca urmare a câştigării unui pariu încheiat cu un studio de înregistrări din Londra.

24
/11
/14

Doi muzicieni români de cel mai înalt nivel artistic se întâlnesc pe scena Sălii Radio: CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi Canada şi violonistul GABRIEL CROITORU, care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+