Tablouri de vacanță. Sau 10 recomandări de muzică clasică
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-de-vacanta-sau-10-recomandari-de-muzica-clasica/

Cu gândul la vacanţă? Sau în drum spre oaza de linişte la care visezi de câteva luni?… Mare, ocean, lagună, vârf de munte, deal, colină, şes sau vale? Muzica bună te însoţeşte oriunde, ca un prieten de nădejde…

Un articol de Corina Dima|3 august 2015

1. Dansuri ungare – nr. 1 – Brahms

În mașină, pe autostradă. Soarele dimineții este puternic, vântul adie ușor. Nu ai mai simțit de mult timp accelerația atât de ușoară. Un sentiment de libertate îți pătrunde în toți porii…
În curând, pe plajă!…

2. Vivaldi – Anotimpurile – Vara

Șinele de tren marchează sacadat timpul. Lanurile de floarea-soarelui îți inundă privirea, cu galben, mult galben. Ai ascultat de atâtea ori Vivaldi, dar tot îi mai descoperi nuanțele, culorile, bucuria.

3. Arturo Márquez – Dans 2

Te-ai urcat pe o barca, e de fapt un catamaran cu pânze în culorile cerului… Sparge ușor valurile turcoaz. Departe, în zare, se vede insula unde o să poposești o săptămână.
Marea, valurile se mișcă în pas de dans, iar vasul îi ține isonul…
Să dansăm!

4. Edvard Grieg – Peer Gynt

La munte e răcoare. Nu mai simți arșița care te toropește, soarele dorogoritor dintre betoanele orașului. Respiri răcoarea si măreția muntelui. Îți era dor de răcoare.

5. Leonard Bernstein – West Side Story, Mambo

Barul de pe plajă. Nu te-ai decis ce ai vrea, ce te-ar răcori mai tare… un cocktail sau o bere? Privești în jur. Inspiră adânc. Vară, soare, mare, plajă… aer de vacanță!

6. Frederic Chopin – vals, mazurka și barcarolla

Deltă. Amurg. Încremenire. Ridici ochii spre cer – stele mii, ca o perdea, tapetează cerul și sunt atât de aproape de tine… Nu ai mai văzut nicicând tabloul acesta înstelat.
Pe fundal, în surdină, se croiește o plasă, ca un năvod de sunete… Și, rămâi așa, prins în imponderabilitate, între sunet și imagine.

7. P.I. Ceaikovski – baletul „Spărgătorul de nuci”

Bucurie de viață. Dans. Grație. Frumusețe. Splendoare. Iubire. Speranță.
Orice balet de Ceaikovski poate fi creionat așa. Cuvintele sunt prea mărunte, glăsuiesc mai bine muzica și dansul!

8. Johannes Brahms – Simfonia nr. 4, partea 1

Te apropii. Descoperi un sătuc mic, ascuns sus, pe o colină. Străduțe înguste, în pantă cu flori în fiecare poartă. Și oamenii din sat care te salută. Un sentiment de bunătate (un amestec de firesc, omenesc și familiariatate) îți inundă spiritul. Bucură-te de lucrurile simple!

9. Modest Musorgski  – Tablouri dintr-o expoziție

Nu, nu mă gândeam la o vacanță citadină în care explorezi tainele unui oraș nou.
Ci la tablourile pe care ți le oferă o cărare de munte, într-o drumeție de vară. Fii cu simțurile treze, la fiecare pas te așteaptă o surpriză.

10. Maurice Ravel – Bolero

Un răsărit sau un apus de soare.
Energia crește, tensiunea se acumulează cu fiecare notă. Bolero-ul vrăjește prin repetiția obsesivă și ritmul sacadat. Și totul se transformă, treptat, într-o forță năvalnică. Să ne ținem de mână, să fim ca unul!

FOTO: Facebook Mezzo

30
/09
/14

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

29
/09
/14

Ca Făt-Frumos din poveste, Innersound crește spectaculos de la an la an și devine sub ochii bucureștenilor un eveniment cultural emblematic al lunii septembrie. Acest festival se datorează Asociației Opus cu ai săi directori artistici – compozitoarele Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu – și directorul executiv, compozitorul Cătălin Crețu.

29
/09
/14

Practica și mentalitatea din țara mea, unde am ales sa trăiesc și să funcționez, se arată din ce în ce mai ostilă față de felul independent și suveran de a-mi exersa profesia și de a-mi duce existența în mod privat, fără să reprezint vreo greutate pentru fondurile publice. Bănuiesc că așa simt și ceilalți suverani și independenți - indiferent de profesia aleasă...

29
/09
/14

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconvențional cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

28
/09
/14

Josu de Solaun (Spania) a câștigat Premiul I al Secțiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiștii finaliști au susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câștigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

27
/09
/14

Vineri, 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Sălii Radio, se va desfășura Gala Aniversară VIORICA CORTEZ ŞI PRIETENII, o ocazie unică pentru melomanii bucureşteni de a se întâlni, în aceeaşi seară, cu şase dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

22
/09
/14

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.