Tablouri, mobilier și cărţi rare care i-au aparţinut actorului Radu Beligan, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-mobilier-si-carti-rare-care-i-au-apartinut-actorului-radu-beligan-scoase-la-licitatie/

Tablouri, manuscrise, cărţi rare din biblioteca actorului Radu Beligan, trofee şi medalii primite de acesta de-a lungul vieţii se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie, pe 6 martie, la casa Artmark. Licitaţia „Viaţă de artist”, care include şi patrimoniul Radu Beligan (1918 – 2016), va avea loc exclusiv online, pe 6 martie, de la ora 19.30.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2018

Evenimentul propune o incursiune în viaţa de zi cu zi a unor artişti români de seamă, prin intermediul unei selecţii de fotografii, obiecte personale şi manuscrise care le-au aparţinut.

În licitaţie au fost incluse fotografii reprezentându-l pe Radu Beligan jucând în piesele care l-au consacrat, afişe ale spectacolelor jucate cu casa închisă, precum şi alte obiecte din recuzita personală.

Printre obiectele care i-au aparţinut lui Radu Beligan scoase la licitaţie se numără o comodă tip Boulle, în stil Napoleon III, sec. XIX, cu preţ de pornire între 1.500 şi 2.000 de euro, şi o măsuţă pentru cafea, de inspiraţie Neo-Renaştere germană, sfârşitul sec. XIX, evaluată la 300 – 400 de euro, dar şi fotografii cu acesta în diverse ipostaze care pot fi licitate de la 10 euro.

Printre obiectele cu cele mai mari preţuri de pornire din această licitaţie se numără o scrisoare de dragoste („gura ta arzătoare aş voi să o sărut, să beau totă iubirea ce porţi în sufletul tău candid”) trimisă de Ştefan Luchian iubitei sale Cecilia Vasilescu, fata primarului din Alexandria, pe timpul când artistul picta biserica Sf. Alexandru, Alexandria, 2 septembrie 1898 – 500 de euro şi o altă scrisoare melancolică trimisă de Ştefan Luchian către aceeaşi Cecilia Vasilescu, ce conţine şi o poezie de scrisă de Luchian, 27 august 1898, Alexandria – 500 de euro.

O fotografie ilustrând-o pe Raluca Eminovici, mama poetului Mihail Eminescu (după portretul realizat de pictorul german Anton Zigri) are un preţ de pornire de 150 de euro, o medalie Honoris Causa, din argint, acordată lui Nicolae Vermont de Şcoala de Arte Frumoase, 1884-1885, în cutie originală, poate fi licitată de la 350 de euro, iar un paşaport regalist românesc din perioada Regelui Carol al II-lea, aparţinând lui Theodor Pallady, utilizat pentru deplasările în Europa, 1937 – 300 de euro.

Foto: Radu Beligan – facebook

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.