Tag Your Ideas și Club Control prezintă o poveste de Cătălin Burcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/tag-your-ideas-si-club-control-prezinta-o-poveste-de-catalin-burcea/

Luna aceasta, proiectul TAG YOUR IDEAS facilitează întâlnirea cu artistul Cătălin Burcea, care pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic şi aproape non-stop, propune o contradicţie a două realităţi distincte, pornind de la ideea străzii principale dintr-un oraş.

Un articol de Liliana Matei|16 ianuarie 2020

Matrixul“ social și relația de acomodare la un oraș devine un latimotiv al zilelor noastre. Relația dintre locuitor şi spaţiul public ca spaţiu de co-locuire, spatiu de facilitare, de inițiere, evoluție, determinare și conservare a unei culturi specifice comunităţii urbane căreia ii aparține arată posibilitatea participării la (re)amenajarea spatiului public,” descrie curatorul Eugen Rădescu lucrarea lui Cătălin pentru TAG YOUR IDEAS.

TAG YOUR IDEAS este o nouă platformă de comunicare vizuală a orașului, ce completează nevoia de susținere a unui manifest artistic care ne înfrumusețează existența. Zilnic, sute de oameni vin la Control Club pentru promisiunea pe care o respectăm: THE ALTERNATIVE. De aceea, în fiecare lună, un nou artist va reinterpreta peretele-panou din curtea interioară a clubului Control, susținând un discurs început deja de alți artiști despre modul în care poate fi exploatat spațiul public în cadrul orașului, la intersecția dintre public și privat. Melajul eclectic pe care îl creăm cu acest proiect complează un dialog cultural urban pe care l-am început acum 11 ani.

TAG YOUR IDEAS: CĂTĂLIN BURCEA X FREE NOW

În 1990, artistul american Ed Ruscha realizează lucrarea intitulată „Main Street” care face parte din iconografia vieții americane. Main Street-ul lui Ruscha, antagonizează doua realități distincte. Pe de o parte nostalgia unui „Main Street” care aparține trecutului, locul plin de farmec unde toate evenimentele importante se întâmplă, unde oamenii sunt fericiți împreună și pun la cale lucruri de tot felul. Pe de altă parte, timpurile moderne în care „Main Street” se întâlnește și flirtează cu „Wall Street”, simbol al intereselor marilor corporații naționale, unde inocența și valorile americane sunt umbrite de lăcomie și tehnologie.

Ed Ruscha juxtapune aceste două entități. Înainte de a fi în stradă efectiv, omul își creează traseele lui importante. Le imaginează și chiar le accesează uneori cu ajutorul noilor tehnologii care par să-l satisfacă din ce în ce mai mult. Lumea virtuală devine din ce în ce mai prezentă și ceea ce imaginăm devine mai concret decât realitatea însăși.

INNER STREET identifică înca un layer vis-a-vis de observațiile lui Ruscha, acela că strada concretă devine din ce în ce mai puțin frecventabilă în timp ce strada ideală, cea imaginată de individ, mai importantă ca niciodată.

Cătălin Burcea este artist. A expus printre altele la New York Foundation for the Arts (NYFA); Bienala JCE (6) – Beffroi de Montrouge, Paris; AltroQuale, Jesi, Ancona; National Contemporary Art Museum, Bucharest; Victoria Art Center, Bucharest; Galeria Calina, Timișoara; ARCUB Gabroveni, București; Alert Studio, București; VIENNAFAIR, Viena; Contemporary Art Ruhr, Centrul de Artă Contemporană Castel Ujazdowski, Varșovia; Galeria Spațiu Intact, Cluj-Napoca; Knoll Gallery, Viena. Este co-fondator și Coordonator de Proiect la ALERT Studio (White Code), București. În 2018 a fost selectat să reprezinte România în expoziția “How We See Things”, organizată cu prilejul Președinției Austriei la Uniunea Europeană. Trăiește și lucrează la București.

Începând din luna noiembrie 2019, Clever devine FREE NOW, consolidându-și poziția de cea mai folosită aplicație de mobilitate urbană ce integrează serviciile de e-hailling și ridesharing, din România. Misiunea companiei este să eficientizeze transportul și traficul din orașe pentru a spori calitatea vieții.

Un proiect susținut de FREE NOW
Manager de proiect: Alexandru Manda

Graphic design: Filip Cocoș

 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).