Tamara Buciuceanu Botez, 90!
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamara-buciuceanu-botez-90/

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

Un articol de Petre Ivan|12 august 2019

Casa de Producție TVR vă invită să o urmăriți pe Tamara Buciuceanu în această seară, (luni, 12 august), de la ora 22.10, pe TVR 1, în spectacolul „Doctor fara voie” de Molière.

(Spectacolul va putea fi văzut în reluare: duminică, 18 august, la ora 15.30, tot pe TVR 1.)

Născută la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929, Tamara Buciuceanu-Botez a frecventat cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iași, transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ”Makkar Dubrava”. De atunci au urmat nu mai puţin de 65 de ani de activitate pe scenă, pe platourile de filmare sau sau în studiourile de televiziune, fiind angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă și a Teatrului Bulandra până la pensionare.

A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

(Tamara Buciuceanu-Botez – „Noi seara nu mâncăm”)

În 2011 Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti, doi ani mai târziu a fost distinsă cu Premiul “Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, iar în 2014 a fost distinsă cu Ordinul Național “Steaua României” — în grad de Cavaler.

„Am trăit două vieţi: a mea, aceasta în care împlinesc 88 de ani, şi tot a mea, cea în care am ajuns la 65 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă şi fericită să văd că atâta lume încă mă apreciază.”  – Tamara Buciuceanu-Botez.

Tamara Buciuceanu-Botez si George Ivascu

Anul trecut, în decembrie, Tamara Buciuceanu a fost omagiată în cadrul „Galei Teatrului Metropolis 12”, eveniment prin care teatrul a sărbătorit 12 ani de existenţă.

„Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat. (…) Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă”, a spus Tamara Buciuceanu-Botez pe scena Teatrului Metropolis.

Actrița a povestit că a dus cuvântul românesc şi teatrul românesc peste cinci continente: „Mi-am făcut ucenicia despre ale teatrului la Teatrul Naţional din Iaşi. Am avut şi în Iaşi, şi la Bucureşti, profesori extraordinari care m-au iubit şi m-au învăţat lucruri foarte frumoase. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate”

Doctor fara voie – un spectacol din anul 1975. INFO

Adaptarea tv: Cornel Popa și Valentin Plătăreanu
În distribuție:

Amza Pellea, Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Tamara Buciuceanu- Botez, Valentin Plătăreanu, Ștefan Tapalagă, Marian Hudac, Matei Alexandru, Mihai Fotino, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare.

Regia artistică: Cornel Popa

(Tamara Buciuceanu-Botez şi Puiu Călinescu – „Din aventurile lui Spirache”, 1975)

Foto: Dem Radulescu, Tamara Buciuceanu, Rodica Mandache si Toma Caragiu, pe coperta revistei Cinema, în martie 1977

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan