Tandem BikeFland, tabăra unde copiii nevăzători învață să meargă pe bicicletă în tandem
https://www.ziarulmetropolis.ro/tandem-bikefland-tabara-unde-copiii-nevazatori-invata-sa-mearga-pe-bicicleta-in-tandem/

Tandem BikeFland, primul proiect de ciclism în tandem din România, a ajuns la cea de-a doua ediţie. Tandem BikeFland are loc între 10 – 17 iulie şi 26 iulie – 2 august la Izvorani.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2019

În aceste zile, 30 de copii cu deficiențe de vedere și 30 de piloți de biciclete tandem se întâlnesc la Izvorani, la baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, pentru a practica împreună ciclismul în tandem.

Tandem BikeFland, proiectul inițiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, are loc între 10 – 17 iulie și 26 iulie – 2 august și își propune să crească gradul de acces la activitățile sportive a tinerilor cu deficiențe de vedere, prin practicarea ciclismului în tandem.

Proiectul este derulat de Asociaţia Club Sportiv Tandem Arena şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.“

Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul român nevăzător care a pedalat, în tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, în anul 2012.

Sportul, o metodă de incluziune socială

Tandem BikeFland a apărut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitățile reduse de practicare a activităților sportive de către tinerii cu deficiențe de vedere. Astfel că, în 2018 a organizat prima tabără de paraciclism, unde foarte mulți copii nevăzători au practicat ciclismul în tandem, făcând echipă cu tineri sportivi.

Pe lângă beneficiile asupra sănătății, paraciclismul facilitează mai mult decât orice domeniu cheie din activitatea umana, procesul de incluziune socială. Tinerii nevăzători învață în zilele pe care le petrec în tabără să aibă mai multă încredere în ei, să dezvolte relații de prietenie, să formeze o echipă, să treacă de bariera dizabilităților și să se bucure de mersul pe bicicletă.

Copiii care vor participa în tabără la Izvorani, vor fi însoțiți de 30 piloți voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregătire vor fi susținute de șase instructori sportivi. Se vor desfășura zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot.

Tabăra Tandem BikeFland 2 va fi urmată de Campionatul de Ciclism în Tandem

Campionatul de Ciclism în Tandem avea loc în luna octombrie la Timișoara, la această competiție vor participa aproximativ 50 de echipaje de tandem din toată țară, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat în tabără. Competiția va fi deschisă atât bicicletelor în tandem, cât și bicicletelor single.

328 de elevi din școlile de nevăzători se vor bucura de bicicletele în tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem către cinci școli pentru copiii cu deficiențe din România, astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate și cunoștințele necesare unei vieți active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi, vor ajunge la aceleași școli din România. Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării programului au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor primite de la finanțator.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți acces pagina de Facebook a proiectului, Tandem Arena sau site-ul www.instaredebine.ro

#instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități sportive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri cu impact în rândul populației cu deficiențe de vedere, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului.

Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.

14
/09
/23

Centrul Ceh București își reia activitatea toamna aceasta și dă startul unui nou sezon de evenimente pe 20 septembrie, când va avea loc, de la ora 19:00, discuția „My Body is Mine”, ce pune în dezbatere subiectul body shaming-ului, analizat de invitații Ridina Ahmedová, Andrada Cilibiu, Patrick Brăila și moderatoarea Alice-Monica Marinescu.

02
/07
/23

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va încheia în această seară, cu un spectacol de lumini și drone. Desfășurată sub semnul Miracolului, ediția din acest an înseamnă, în esență, confirmarea că miracolele pot fi uneori provocate și construite pas cu pas.