Tape la Piatra Neamt
https://www.ziarulmetropolis.ro/tape-la-piatra-neamt/

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă   marţi, 11 decembrie, orele 18.00 şi 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon   spectacolul   TAPE de Stephen Belber traducerea Corina Grigoraş regia Răzvan Muraru cu: Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Corina Grigoraş, Nora Covali   Pentru Jon, un regizor care începe să aibă succes, viaţa este o temă de rezolvat, pentru Vince, […]

Un articol de Andrada Văsii|6 decembrie 2012

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă

 

marţi, 11 decembrie, orele 18.00 şi 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon

 

spectacolul

 

TAPE

de Stephen Belber

traducerea Corina Grigoraş

regia Răzvan Muraru

cu: Cezar Antal, Dragoş Ionescu, Corina Grigoraş, Nora Covali

 

Pentru Jon, un regizor care începe să aibă succes, viaţa este o temă de rezolvat, pentru Vince, care poartă amprentele loser-ului, viaţa e mai degrabă o petrecere de pus la cale. Doi bărbaţi pe care îi leagă o prietenie veche, din liceu, dar şi relaţia de amor adolescentin cu aceeaşi fată.

Ranchiune vechi care fac băşici pe limbă, perspective diferite asupra unor lucruri petrecute în timpuri confuze, vorbe găunoase care golesc fapta de vină sunt tot atâtea mecanisme psihologice explorate într-o piesă care trăieşte din energiile maligne şi benigne ale tinereţii.

 

 

Stephen Belber s-a născut la Washington în 1967 şi este dramaturg, scenarist şi regizor american, jucat pe Broadway dar şi pe importante scene europene. În 1989 a  absolvit studiile de filozofie ale Trinity College, Hartford . În timpul studenţiei începe să scrie, mai întâi scurte povestiri, apoi scenete focalizate pe elemente autobiografice, scrieri primite bine în diverse cercuri intelectuale. Încurajat de răspunsurile pozitive, se decide să devină dramaturg şi să-şi încerce norocul pe scenele din New York. Aici are diverse job-uri, de la chelner la profesor suplinitor şi reporter de război pentru O. N. U. New York îi rezervă o experienţă esenţială: fără se ştie, se mută cu un coleg de cameră bolnav de Sida, pe care îl va îngriji vreme de doi ani, până la decesul acestuia.

Prima reuşită scenică o are cu Psychotic Busboy Blues (one man show). Simţind nevoia unei aprofundări teoretice, se înscrie în programul Playwrights Horizons Theater School, din cadrul Universităţii newyorkeze, iar apoi este acceptat ca scriitor rezident la prestigioasa instituţie academică The Juilliard School în 1994. După piesa sa, Tape (Caseta), scrisă în 1999, s-a realizat în 2001 filmul omonim, cu o distribuţie prestigioasă: Ethan HawkeRobert Sean Leonard şi Uma Thurman. În anul 2000 obţine prestigiosul premiu Fringe NYC pentru piesa Drifting Elegant. Între 2002-2003  este un asiduu scenarist TV. În 2004 debutează pe Broadway cu piesaMatch. Ca regizor de film este mai cunoscut pentru Drifting elegant (2006) şi Management (2008).

 

Răzvan MURARU s-a născut pe 30 noiembrie 1977 la Piatra Neamţ fiind licenţiat în Regie, Film şi Televiziune, în cadrul Facultăţii de Arte Hyperion Bucureşti (2001). Încă din anii studenţiei, ca asistent de regie şi de producţie la Castel Film, a trecut de la experienţa filmărilor în locaţie, la mercenariatul lucrului în televiziune, mai întâi ca reporter, copywriter apoi ca producător executiv, treptat retrăgându-se spre zona liberilor profesionişti, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a colabora la realizarea şi desăvârşirea unor proiecte independente, dragi lui. Printre ele se numără şi participarea în calitate de creative director la promovarea filmului de gen Strigoi, producţie britanică desemnată cel mai bun film independent la Toronto After Dark Film Festival în 2009. Acelaşi impuls de a accepta provocări noi i-a adus, în 2012, un premiu Ad Print la secţiunea Publishing Design and Movie Poster, cu documentarul HBO Digging for Life. Hazardul, sub forma unui drag prieten, l-a împins în 2011 spre Africa de Est unde a regizat o serie de spoturi TV în cadrul unei campanii sociale împotriva violenţei domestice, campania finanţată de Departamentul de Stat American. A urmat realizarea unei serii de spoturi  tv pentru o companie de telecomunicaţii sud americane. În octombrie 2012, Cezar Antal, un prieten bun cu care a colaborat la realizarea a două scurt metraje în 2009, i-a propus Tape.

 

 

05
/11
/15

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n'existais pas", “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L'Été Indien”

04
/11
/15

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls (Festivalul Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție”), va debuta sâmbătă, 7 noiembrie, la ora 10.00, cu un spectacol eveniment, pentru toate vârstele, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o producție a Teatrului Merlin din Timișoara.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

04
/11
/15

Spectacolul After Hours de Radu Iacoban va avea premiera în zilele de vineri 6 și sâmbătă 7 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Național “I.L. Caragiale”, în cadrul celei de-a doua stagiuni a Programului 9G la TNB.

04
/11
/15

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

03
/11
/15

Între 30 octombrie și 12 noiembrie dramAcum tratează indiferența în orașele Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Craiova, RâmnicuVâlcea, printr-un spectacol de teatru documentar.

03
/11
/15

Pe 4 noiembrie, la ora 20:00, Teatrul de pe Lipscani inaugurează cel mai nou spaţiu al sau: Lipscani Atelier Alternativ. Pe scena Sălii Atelier a Teatrului de pe Lipscani, veti putea urmări producţii ale unor tineri regizori şi actori, experimente teatrale şi alte manifestări culturale menite să promoveze tinerele talente din lumea culturală autohtonă.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Expoziția de fotografie London Unedited - A Series of Unphotoshopped Photos by Tedora Maftei a fost vernisată, luni seară, în prezența a numeroși prieteni și colegi ai fotojurnalistei, precum și a numeroși bucureșteni care au aflat despre eveniment de pe paginile de socializare. Expoziția, deschisă la London Street Atelier, cuprinde 23 de fotografii realizate de Teodora Maftei în luna august la Londra și a fost organizată în scop caritabil.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

03
/11
/15

Festivalul Național de Teatru, ediția a XXV-a, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul "Bizoni. Fabula urbană #2" după Pau Miro, în regia lui Radu Afrim, producție a Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu. Evenimentul, desfășurat la Sala Studio a Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București, a început cu un moment de reculegere și mesajul UNITER pentru tragedia din clubul Colectiv.