Târgul GAUDEAMUS, la Oradea
https://www.ziarulmetropolis.ro/targul-gaudeamus-la-oradea/

Târgul GAUDEAMUS Oradea, cea mai nouă componentă a Caravanei GAUDEAMUS derulată de Radio România la nivel naţional, vă aşteaptă în intervalul 18 – 22 mai în parcul 1 Decembrie.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Organizat în acest an de Radio România (Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Municipiului Oradea şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune, GAUDEAMUS se anunţă încă de la start drept un eveniment care nu trebuie ratat.

În premieră, ediţia orădeană a Târgului GAUDEAMUS va avea o temă centrală – aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în paginile revistei „Familia” – marcată prin două manifestări speciale: un flash mob care va reface în mod simbolic drumul lucrării de debut a poetului, pe traseul Gaudeamus (Parcul 1 Decembrie) – bustul lui Iosif Vulcan şi conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia”. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu”.

Momente inedite, derulate în afara târgului, toate numele importante de pe piaţa cărţii, mii de titluri, preţuri şi pachete promoţionale, muzică bună, o atmosferă inconfundabilă, totul la GAUDEAMUS Oradea 2016!

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 18 mai, la ora 12.30. Programul de vizitare este: miercuri – sâmbătă, între orele 10.00 și 20.00 și duminică, între orele 10.00 și 15.00. Intrarea este liberă.

Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Oradea 2016 va fi domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Gaudeamus Oradea 2016, repere statistice:

– 66 de participanţi reuniţi în 43 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa tuturor editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile la târg, cât şi al diversităţii domeniilor abordate.

– o suprafaţă record de peste 400 mp de standuri (cea mai rapidă creştere înregistrată în ultima vreme de un târg GAUDEAMUS)
– peste 30 de evenimente propuse de către organizator şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, dintre care le menţionăm doar pe cele prin care ne-am propus să ilustrăm tema centrală a acestei ediţii:

Miercuri, 18 mai, imediat după deschiderea oficială – flash mob
Peste 350 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” vor reface în mod simbolic, prin intermediul unui lanţ uman format între pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie şi bustul lui Iosif Vulcan, traseul pe care poezia „De-aş avea” a tânărului Eminescu l-a parcurs în urmă cu 150 de ani, de la Cernăuţi la redacţia revistei „Familia”. Lucrarea de debut a poetului, tipărită într-un format special, va pleca din mâinile unui invitat din Cernăuţi şi va fi astfel transmisă, de la târg până în preajma Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” (pe traseul Parcul 1 Decembrie – traversare str. Emanoil Gojdu – Podul Intelectualilor – Str. Iosif Vulcan). Destinatarul final va fi domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei „Familia”, care va da citire cuvintelor cu care Iosif Vulcan a prefaţat în paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia „De-aş avea”. Evenimentul a fost iniţiat şi este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi revista „Familia”.
Joi, 19 mai, la ora 13.00, va avea loc, în organizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a revistei „Familia”, conferinţa „Eminescu, Vulcan şi revista „Familia”. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu”. Vor participa: Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor şi preşedintele de onoare al
Târgului GAUDEAMUS Oradea, Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia”, Traian Ştef, redactorul şef al aceleiaşi publicaţii şi scriitorul Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial „Iosif Vulcan”.

Joi, 19 mai, între orele 16.00 şi 17.00, vă așteptăm pe strada Republicii, în zona pietonală, la „Parada personajelor literare”, susținută de liceenii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Teatrului „Regina Maria” Oradea.

 

Premiile ediţiei 2016 a Târgului GAUDEAMUS Oradea vor fi decernate duminică, 22 mai, începând cu ora 13.00, astfel:

Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului

Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS

Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la târg, de către Casa de Modă Ilinca din Craiova.

Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, sunt foarte numeroase şi atractive şi constau în sume de bani (Asociaţia Club Lions 22 Oradea), produse cosmetice (Avon Cosmetics), permise de intrare la Aqua Park President (Hotel President Băile Felix) şi vouchere pentru pizza (Select Catering Oradea).

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.